A Gazprom hajójának kikötését próbálták megakadályozni a Greenpeace aktivistái Hollandiában

környezetvédelem
2014 május 01., 10:13
comments 28

A holland rendőrség csütörtökön őrizetbe vette a Greenpeace környezetvédő szervezet harminc aktivistáját, amiért megpróbálták megakadályozni, hogy egy északi-sarki olajszállítmánnyal érkező orosz hajó kikössön Rotterdamban.

A környezetvédők két hajóval, gumicsónakokkal és siklóernyőkkel próbálták megakadályozni, hogy a Gazprom orosz földgázipari óriáscég Mihail Uljanov nevű hajója, amely a fedélzetén az első északi-sarkvidéki olajszállítmányt hordozta, lehorgonyozzon a holland kikötőben.

photo_camera Greenpeace Facebook

A Greenpeace aktivistái a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak.  A Greebpeace közleménye szerint két magyar is volt a 80 aktivista között csütörtök reggel.

Azért tiltakoztak, mert szerintük "ez a tankerhajó az egyik első jele az Északi-sarkvidéket kiaknázni igyekvő új, felelőtlen olajláznak. Holott a lenyűgöző szépségű sarkvidék így is a szemünk láttára olvad."

Mint írják, ez a tankerhajó a világon elsőként szállít az Északi-sarkvidékről származó olajat. A sarkvidéki harmincak tavaly ősszel épp ugyanennek az olajnak a kitermelése ellen tüntettek. Az olajat a francia Total vállalat vásárolta meg. (via MTI, Greenpeace)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.