Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint a NASA kénytelen lesz ezentúl trambulinnal felküldeni űrhajósait a világűrbe

2014 május 1., csütörtök 4:51
71

Ukrajna miatt annyira feszült a világpolitikai helyzet, hogy az már kihat a világűrre is. Az újabb, orosz cégekkel szemben életbe léptetett szankciók után kérdéses, mi lesz az orosz állami űrvállalat, a Roscosmos és a NASA között létező együttműködés sorsa.

A hadipari fejlesztésekért is felelős Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes Twitterén írt arról, hogy a NASA ezentúl majd trambulint kell használjon, ha asztronautát szeretne a világűrbe juttatni.

Bejegyzését nehéz lenne nem fenyegetésként olvasni. Korábban amúgy a két ország űrhajózásért felelős szervezete közleményt adott ki, ami szerint a politikai feszültségek nem fenyegetik a közös munkát, és nem fog elmaradni emiatt a Nemzetközi Űrállomásra tartó asztronauták tervezett kilövése sem.

Rogozin egy másik bejegyzésében azt írta, hogy az Egyesült Államok az országuk űripara ellen vetett be szankciókat, pedig figyelmeztették az amerikaiakat, hogy nyilatkozatra nyilatkozattal, akcióra viszont akcióval válaszolnak.

Elemzők szerint Rozogint igazán az dühíthette fel, hogy a szankciókat vetettek ki a high-tech elektrotechnikai eszközökre eladására is, amire az orosz ipar nagyon rá van szorulva. Ugyanakkor azt a szakértők nem gondolják, hogy az oroszok tényleg megfúrnák majd a kilövést, ugyanis minden egyes alkalomért 70 millió dollárt kapnak az amerikaiaktól, ez pedig túl komoly pénz ahhoz, hogy lemondjanak róla.

Rozogin bejegyzésére válaszul a milliárdos feltaláló, Elon Musk már jelezte, hogy legalább itt az ideje, hogy felfedje saját tervezésű Dragon névre keresztelt űrhajóját. Legalább ennyi előnye biztos lesz a szankcióknak.

A Nemzetközi Űrállomásra a tervek szerint legközelebb május 28-án indulna háromfős legénység, egy Szojuz-űrhajóval, Kazahsztánból. (IBITimes)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt