Obama igyekezett megnyugtatni az „egyszerű németeket”

A hírszerzés ügye súrlódást okozott a két ország között, miután Edward Snowdennek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtésével kapcsolatos leleplezései arra is fényt derítettek, hogy az amerikai hírszerzés Merkelt is lehallgatta. Most erről is beszélt a két vezető.

A németek verziója

Merkel szerint továbbra is vannak véleménykülönbségek Németország és az USA között az NSA titkos adatgyűjtési tevékenysége és lehallgatásai miatt, ezeket meg kell oldani. „A cél az, hogy a különböző látásmódot közelítsük egymáshoz” – mondta Merkel, akármit is jelentsen ez.

Merkel szerint a német és az amerikai titkosszolgálatok között szoros az együttműködés, amiről a terrorizmus elleni küzdelemben nem lehet lemondani, de a két fél másként látja az arányosság elvét, az egyensúlyt az állampolgároknak a különféle veszélyektől való védelme és a magánélet tiszteletben tartása között. Ahhoz, hogy ezeket a véleménykülönbségeket leküzdjék, mélyreható eszmecserékre van szükség a két ország, de az EU és az Egyesült Államok között is – mondta a német kancellár.

Az amerikai változat

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy elkötelezett az amerikai-német kibernetikai párbeszéd mellett, és igyekezett megnyugtatni az „egyszerű németeket”, hogy az Egyesült Államok nem kémkedik utánuk. (:D)

Obama elmondta, hogy ő az első olyan elnök, aki arra utasította a szakszolgálatokat, hogy tartsák tiszteletben a nem amerikai állampolgárok magánszférájának sérthetetlenségét is. Az Egyesült Államok egyetlen szövetségesével sem kötött a kémkedés kölcsönös megszüntetéséről szóló egyezményt, de Németországgal is a legszorosabb hírszerzési együttműködésre és a jogfelfogásban meglévő különbségek áthidalására törekszik – mondta Obama. (MTI)