Odessza lángokban, több tucat halott van

Az Unian ukrán hírügynökség jelentése szerint a ma kirobbant odesszai utcai összecsapások után a kijevi hatalommal rokonszenvező több száz aktivista a szakszervezetek székháza előtti téren felgyújtotta a korábban rájuk támadó oroszbarát szeparatisták sátrait, amikben azok aláírásokat gyűjtöttek az Ukrajna szövetségi állammá való átalakításáról és az orosz nyelv államnyelvvé nyilvánításáról szóló népszavazás megrendezéséhez.

Oroszpárti aktivisták (Fotó: Yevgeny Volokin / Reuters)

A szakadárok bemenekültek a épületbe, ahonnan fegyverekkel lőttek ki, és kövekkel is dobálták a támadókat. Tűz ütött ki a szakszervezeti székházban is, ahonnan többen az ablakokon kiugrálva menekültek. A földön mozdulatlan testek hevernek, néhányat közülük ukrán zászlóval takartak le.

Az ukrán belügyminisztérium szerint eddig 38 halott van, nyolcan haltak meg a zuhanásban, amikor kiugrottak az ablakon, harmincan pedig füstmérgezés miatt vesztették el az életüket.

Fotó: Yevgeny Volokin / Reuters

 

// ]]>

// ]]>

A Buzzfeeden további képek és videók láthatók az összecsapásokról.

Az ukrán hírügynökség szerint az oroszbarát szakadárok a háztetőkről is lövik az ukrán hatalom híveit, a rendőrség nem avatkozik közbe. Az Odessza megyei kormányzó rendkívüli ülésre hívta össze a rendőrségi és ügyészségi vezetőket az összecsapások miatt.

Kijev-párti erők a dél-ukrajnai Odesszában (Fotó: Yevgeny Volokin / Reuters)

Eközben Szlovjanszkban is lövöldöznek, bár az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka azt állítja, hogy gyakorlatilag megtisztította a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot a fegyveresektől. Ezen a videón valaki gépfegyverrel vagy légvédelmi ütegekkel az eget lövi a városban: