Brutális felvételek az odesszai ostromról

Pénteken ukrán tüntetők támadtak Odesszában az oroszbarát tüntetőkre. Feldúlták sátortáborukat, erre a kijevi kormány ellen demonstrálók bemenekültek egy nagy épületbe, ami a szakszervezetek székháza volt.

A tüntetők rájuk gyújtották az épületet, sokan füstmérgezést szenvedtek, mások pedig a lángok elől menekülve kiugrottak az ablakon, és szörnyethaltak.

Az alábbi amatőr felvételen jól látszik, hogy civil ruhás emberek vadásztak a tűzből menekülőket. Volt, hogy pisztollyal lőttek rájuk.

A pénteki odesszai vérengzések körülbeül 40 halottja és 200 sebesültje volt.

A sokáig passzív rendőrök végül 130 embert csuktak le.

Itt pedig egy sokkal jobb minőségi, de távoli képeket mutató 4 perces összefoglaló a téren történtekről:

Az ukrán titkosszolgálat szombaton azt állította, hogy nem ukránok, hanem az orosz titkosszolgálat által szervezett provokátorok gyújtogattak és támadtak pénteken. A titkosszolgálat szerint ezeket a provokátorokat Transznyisztrijában toborozták, vagyis a Moldáviától elszakadt, csak az oroszok által elismert államból hozták őket.

Szombatra Odesszába érkezett Pjotr Porosenko, a május végére kiírt ukrán elnökválasztás nagy esélyese. Vele tartott Vitalij Klicsko, a kijevi tüntetések egyik nagy támogatója is. Már pénteken Odesszába utazott Julia Timosenko volt miniszterelnök, aki a kijevi tüntetések után szabadult a börtönből. Mindannyian nyugtatni próbálják az indulatokat.

A tegnapi ostrom színhelyén az áldozatok rokonai tüntetnek, és az ukrán rendőrök tétlensége miatt háborognak.

Vlagyimi Putyin szóvivője közben Moszkvában azt mondta, hogy az erőszak elszabadulása után már nincs befolyásuk a szakadárokra, nem kérhetik tőlük, hogy tegyék le a fegyvert (eddig se kérték), mert úgyse hatna. Azt mondta, naponta több ezer kérés érkezik az orosz elnökhöz, hogy vesse be az orosz csapatokat.

Szlovjanszk közelében és Kramatorszkban egész szombat délelőtt harcok dúltak az ukránok és a szakadárok között.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.