A portugálok elköszönnek az IMF-től

Tbg
eu
2014 május 05., 06:53
comments 24

Három évvel ezelőtt  volt kénytelen Portugália az IMF-hez mentőcsomagját igénybe venni, most bejelentették: nincs szükségük több kölcsönre, kilépnek a programról. Ugyanígy tett Írország is hat hónapja.

photo_camera Pedro Passos Coelho, portugál miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

A portugálok 2011-ben vettek fel egy 78 milliárd eurós kölcsönt, hogy rendbetegyék a portugál költségvetést és a gazdaságot. A jobbközép kormány ezután kemény megszorító intézkedéseket vezetett be, iskolákat záratott be, csökkentette az egészségügyi kiadásokat.

A Portugál gazdaság szerényen nőni kezdett, bár a munkanélküliség még mindig magas (15,3%, de csökken), főként a fiatalok (25 év alattiak) körében, ahol 35%. Az államadósság mértéke a GDP 93%-a, de volt 129% is.

Minden Portugál megszenvedte a válság fájdalmas hatásait, amiket el lehetett, és kellett volna kerülni.

- nyilatkozta Pedros Passos Coelho miniszterelnök. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.