Négy ukrán katona halt meg Szlovjanszknál

Az ukrán hadsereg visszavonulásra kényszerítette az oroszbarát szeparatistákat Szlovjanszk város külvárosából. A hadsereg visszafoglalt egy tévétornyot, és a város központjába tolta vissza az oroszbarát milicíákat, írja a BBC.

A tűzharcban 4 ukrán katona vesztette életét, harmincan megsebesültek, számolt be az ukrajnai védelmi minisztérium hétfőn. Hétfőn a szeparatisták lelőttek egy Mi-24-es helikoptert is, a legénység azonban túlélte, a roncs egy folyóba zuhant.

REUTERS/Baz Ratner

A BBC tudósítói a harcok helyszínén visszavonuló milicistákat, velük közlekedő két páncélozott járművet és mentőautókat láttak. A városközpont viszont nyugodt volt.

A városban egyre többen tartanak attól, hogy az ukrán hadsereg bevonul a városba, az odavezető főutat már vasárnap leszállták.

Az AFP térképe (május 4.)

Az elmúlt napokban Szlovjanszk külvárosában a lázadók két helikoptert is lelőttek és vagy egy féltucat-, tucat donyecki városban foglaltak el középületeket. Odesszában a hétvégén 42 ember vesztette halálát a hétvégén tomboló erőszakban.

A szeparatisták május 11-ére népszavazást hirdettek, ahol döntenének Donyeck tartomány függetlenségéről. "Támogatja-e Ön a Donyecki Népköztársaság függetlenségének kikiáltását?" - ez volna a kérdés.

Hétfőn Angela Merkel német kancellár szóvivője közölte, a népszavazás sérti az ukrajnai alkotmányt, és csak tovább élezné a feszültséget, ha megtartanák.

Az ukrán miniszterelnök, Arszenij Jacenyuk az ukrán hadsereg műveleteit terrorellenes fellépésnek nevezte. Szerinte Oroszország meg "el akarja pusztítani" Ukrajnát, szét akarja verni az "ukrán államiságot".

REUTERS/Baz Ratner

Jacenuk azt is közölte, bár az oroszok igyekeznek Odesszában is olyan helyzetet előidézni, mint a Krímben vagy Donyeckben, Kijev nem vesztette el a kontrolt a kikötőváros felett.

Az orosz külügyminiszter ugyanakkor arra szólított fel, Európa békéjét sodorja veszélybe a kelet-ukrajnai válság, és felszólította Ukrajnát és a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel a "rasszizmus, xeonofóbia és a náci eszmék ellen", az ukrán nacionalistákat okolva a helyzetért. (BBC)

Friss videók: