Az ügyészség töröltetne egy cikket a kuruc.infóról

bűnügy
2014 május 06., 10:07
comments 26

„A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség az illetékes bíróságon indítványozta egy a kuruc.info honlapon megjelent, holokauszttagadó megállapításokat tartalmazó cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét” – írja a Fővárosi Ügyészség (pdf).

A 2013. július 19-i „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés - "unortodox" dokumentumok Auschwitzból” című cikk ismeretlen szerzője és a cikkhez hozzászólók nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel.

Az ügyben a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányságon nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult nyomozás, de a nyomozást felfüggesztették, „mivel a cikk, illetve az ahhoz fűzött kommentek szerzőinek kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható”. (Ez azért furcsa, mert a kuruc.infón Facebook-profillal lehet kommentelni.)

Az ügyészség a hozzáférhetetlenné tételről szóló határozat külföldön történő végrehajtását jogsegély keretében kéri az USA-tól, ahol a honlapnak helyt adó szerver található. Az amerikaiak eddig a szólásszabadságra hivatkozva nem léptek fel a portál ellen, bár a múlt hónapban tanúként hallgatták ki a szerverszolgáltatót.

Ha az USA 30 napon belül nem tud eleget tenni a megkeresésnek, akkor a magyar hatóságok elrendelik az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételének az elektronikus adathoz való hozzáférés végleges megakadályozását a magyarországi internetszolgáltatókon keresztül. (Ezt nevezik Lex Kurucinfónak.) Azaz Magyarországon nem lesz elérhető a tartalom.

A feljelentést a Tett és Védelem Alapítvány tette, ami egyébként cinikusnak tartja, hogy a magyar hatóság megint ugyanazt az utat járja be a kuruc.info kezelésében, hiszen szerintük az ügyészség pontosan tudja, hogy az amerikaiak az amerikai alkotmány első kiegészítésére hivatkozva nem fognak lépni a portál ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.