Meghátrált a Coca-Cola

gazdaság
2014 május 06., 07:53
comments 82
photo_camera Egy kólás kupon kb. 1888-ból

A Coca-Cola nemzetközi üdítőgyártó és kereskedő cég bejelentette, hogy a fogyasztók aggodalmai miatt kivon egy összetevőt a citrusízű termékeiből – írja a New York Times. Nem nevezték meg az érintett termékeket, de köztük lehet egyféle Fanta meg a Powerade is.

A brómozott növényi olajat azért vonják ki, mert bróm van benne, ami nem túl egészséges. A cég szerint az összetevőt stabilizátorként használják, és nem veszélyes, de az EU és Japán is betiltotta, a Coca-Cola szerint pedig ez rosszat tehet az üzletének.

A brómozott növényi olaj helyett a Cola E444-et  és E445-öt használ majd, akár külön-külön vagy együtt. Az előbbit sok üdítőital-gyártó használja, az utóbbi pedig a rágóban található meg.

Ugyanezekre állt át a Pepsi 2013-ban, miután egy évvel korábban 20 ezren írták alá a petíciót, hogy a Pepsi ne használjon brómozott növényi olajat a Gatorade-ben (a Mountain Dew-ba és az Amp Energy-be továbbra is tesznek). A Cola ellen most több mint 60 ezren tiltakoztak, a petíciót ugyanaz a hattesburgi tinédzser, a most 17 éves Sarah Kavanagh indította.

A Cola azt ígéri, az év végére minden termékéből kivonja az összetevőt.

(Eddig egyszer sem írtam a cikkben, hogy lónyál!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.