Az ukrán hadsereg visszafoglalta a mariupoli városházát

A 0629.com.ua nevű helyi hírportál szerint a maripoli városháza környékén reggel munkaruhás emberek bontották el a szakadárok által emelt barikádokat, az odahordott gumiabroncsokat teherautókra pakolták. Az épület visszafoglalása közben a környéken lakók nem hallottak lövéseket. A városban helyreállt a közlekedés is, a kedden kiégett trolibuszokat is elvitték az utakról.

REUTERS/Stringer

Kedden éjjel a  városházát megszállva tartó Moszkva-barát szakadárok gumiabroncsokat égettek az épület előtt, emiatt sűrű fekete füst borította be a városközpontot, közben lövések hallatszottak, és megszólaltak a városi szirénák is. Kedden este tűzpárbaj volt a mariupoli repülőtér melletti laktanya közelében: fekete és terepruhás fegyveresek több járművet tűz alá vettek. Közben Szlovjansz körül szerda reggel is folytatódtak a harcok az ukrán sereg és a szakadárok között. Állítólag az oroszbarát fegyveresek egy csoportja megpróbált kitörni a városból, ekkor bontakozott ki tűzharc.

Armed pro-Russian rebels stand guard outside the town hall in Mariupol

Kedden éjjel kezdődött meg Szlovjanszkban a szakadárok kifüstölése a városközpontból, állítólag komoly gépfegyvereses harc volt és két nagyobb robbanásról is beszámoltak. A helyiek nem mernek az utcára menni, a gyerekek nem járnak iskolába és vannak, akik a munkahelyükön éjszakáznak.

REUTERS/Marko Djurica

A Nemzetközi  Valutaalap (IMF) átutalta az Ukrajnának 17 milliárd dolláros segélycsomag első részletétét. Az ukrán központi bank szerdán közölte, hogy megérkezett a 3,2 milliárd dolláros összeg. A hitelért Ukrajnának cserébe megszorító intézkedéseket kell végrehajtania: sökkentenie kell az állami intézményekben dolgozók számát, emelnie kell az adókat és az energia árát, valamint be kell fagyasztania a minimálbért. (MTI/BBC)