A nigériai hadsereg tudhatott a lányiskola elleni merénylet tervéről

külföld
2014 május 09., 13:33
comments 7

Az Amnesty International jelentése szerint a nigériai hadsereget figyelmeztették arról, hogy a Boko Haram nevű, szélsőséges iszlamista szervezet támadásra készül a Chibok városában működő lányiskola ellen, de semmiféle intézkedést nem tettek a támadás megakadályozására.

Az iskolából április 14-én éjszaka 276 diáklányt raboltak el fegyveresek. Legtöbbjük hollétéről még mindig nem tudni semmit. Az AI értesülései szerint a nigériai hadsereg Maiduguri tartományi fővárosban található katonai főhadiszállását április 14-én helyi idő szerint este hét óra körül értesítették arról, hogy az iszlamista szélsőségesek támadást terveznek a leányiskola ellen.

A katonaság azonban nem tudta felállítani a szükséges csapatot a támadás megakadályozására a hadsereg elégtelen forrásai és a jobb felszereléssel rendelkező iszlamistáktól való félelem miatt

- olvasható az AI közleményében.

Pénteken brit szakértők érkeztek a nigériai fővárosba, hogy a már ott tartózkodó tízfős amerikai katonai csoporttal együttműködésben segítsék a diáklányok kiszabadítására tett erőfeszítéseket.

Közben az iszlamista szervezet továbbra is támadásokat hajt végre Nigéria északi részén. Helyi források megerősítették, hogy a szélsőségesek csütörtök este felrobbantottak egy hidat a kameruni határ közelében fekvő Gamboru Ngala faluban, és a támadásban harmincan vesztették életüket. Ugyanezen településre hétfő éjszaka támadtak az iszlamista szervezet fegyveresei, és válogatás nélkül lőttek a lakosságra. A vérengzés több száz áldozatot szedett, a hírügynökségek száz és háromszáz közé teszik a halottak számát. (MTI)

Közben a nigériai hatóságok közölték, hogy kételkednek az Amnesty jelentésének igazságában. Ugyanis ha a kormány tudott volna a támadási kísérletről, akkor lépéseket tettek volna, mondta el az ország információs minisztere, Labaran Maku a BBC-nek.

Ugyanakkor természetesen ki fogják vizsgálni az ügyet, tette még hozzá,

A tömeges emberrablásról és a Boko Haramról itt írtunk részletesebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.