Sok halálos áldozata van a pénteki ukrajnai összecsapásoknak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebookon írt arról, hogy egy ukrán katona és nagyjából 20 oroszbarát tüntető halt meg az összecsapásokban Mariupolban. A biztonsági erők a kikötőváros rendőrkapitányságánál csaptak össze. Az épület lángba is borult. A miniszter beszámolója szerint mintegy 60 szeparatista automata fegyverekkel minden előzetes követelés bejelentése nélkül rohamozta meg az épületet. Négy támadót őrizetbe vettek.

Az Azov belügyi különleges zászlóalj, a Nemzeti Gárda Omega nevű egysége és a hadsereg is bekapcsolódott az épület védelmébe. A szakadárok közül sokan fegyvereiket eldobva a város lakónegyedeiben bújtak el. A rendőrségi épületben az összecsapás közben tűz ütött ki.

Írt arról is, hogy az ukrán kormány álláspontja a terroristákkal szemben nem változott:

"Azok számára, akik fegyverrel jönnek és lőnek, akik túszokat ejtenek, embereket kínoznak, rabolnak ki, az ukrán államnak csak egy válasza lehet: a megsemmisítés"

Tovább feszítette a helyzetet az is, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken először látogatott a megszállt Krím-félszigetre. Putyin Szevasztopolban részt vett a győzelem napja alkalmából szervezett katonai díszszemlén, és megköszönte a fegyveres erőknek mindazt, amit a második világháború idején tettek.

(GENYA SAVILOV / AFP)

Majd beszélt Krím megszállásáról is, amiről azt mondta, hogy 2014 annak az éve lesz, amikor az itt élő nemzet úgy döntött, hogy őseik emlékének és a történelmi igazságnak megfelelve, újra összeállnak Oroszországgal.

A BBC helyszíni tudósítója beszámolója szerint Putyint győztes hadvezérként köszöntötte a tömeg, miközben kezet fogott a teret megtöltő krímiekkel. Putyin korábban a moszkvai katonai parádén is részt vett, ott is beszélt az emberekhez.

(ALEXEY DRUZHININ / RIA-NOVOSTI / AFP)

A Fehér Ház bírálta Vlagyimir Putyin krími szereplését. Az amerikai kormány szerint mindez csak növeli a feszültséget a térségben.

Hasonlóan helytelenítette Putyin utazását a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen is, aki elmondta azt is, hogy a NATO továbbra is illegálisnak, illegitimnek tekinti az oroszok krími jelenlétét. (MTI, BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.