https://444.hu/assets/fejlec_deutsch_tamas_fidesz_dajcstomi.jpg

Deutsch kampányol: Repedés az értelemben

POLITIKA
2014 május 12., 20:49
comments 124

“Hamarosan belejövök, mint kutya a kutyabeszélésbe, mert azt ugye nem lehet mondani, hogy ugatás, ezért ilyen kis édi-bédi mondatokat fogok mondani.”

Fél órája hallgattam Deutsch Tamást a Szent Imre Gimnáziumban tartott EP-kampánygyűlésén, amikor a szerek hatni kezdtek. A felívelő szakaszban nem vettem észre semmi különöset, talán csak a fények lettek egyre szokatlanabbak, aztán egyszercsak beütött.

Ez ebben az igazán kemény.

photo_camera Képek: Botos Tamás

Nem tudod pontosan, mennyit toltál, amikor hirtelen azt veszed észre,

iszonyatosan be vagy dajcsozva.

És onnan nincs visszaút. Nekem ennél a mondatnál kellett először a karfába kapaszkodnom.

Mi történik velem?

Körülöttem mindenhol ezt látni, a menekülésre esélyem sincs:

16_deutsch_tamas_fidesz_dajcstomi

Nyugi, lélegezz mélyeket. Mit akarhatott mondani a Fidesz európai parlamenti képviselője? Gondolkozz.

Pontosan tudod, hogy Deutsch élőben egyáltalán nem az a pörgő pengéjű krakéler, akinek az interneten mutatja magát. Tudod, mert hallottad, amikor Strasbourg Aureliója a lehető leghazaibb pályán, a Fidelitas bulján olyan beszédet mondott a fiatalokról, hogy ahhoz képest Oravecz Nóra bármelyik posztja akadémiai székfoglaló. Úgyhogy ne csinálj úgy, mintha meglepődnél, amikor letuszkolják a torkodon a nehézkes modorosságba panírozott szellemi rezsicsökkentést.

Oké, értem, Deutsch csak oda akart szúrni egyet az európai polkorrektségnek, és félvállról üzenni az őt félironikusan körülrajongó internetnek.

19_deutsch_tamas_fidesz_dajcstomi

Halvány repedés keletkezett az értelmemben

- legközelebb erre a mondatra eszmélek, és egy mozdulattal letépem a mellkasomra szigszalagozott diktafont, hogy ott rögtön visszahallgassam, mit mondott előtte. A durva bedajcsozás alapszabálya, hogy mindent rögzíts, ami veled történik. Közben úgysem fogod fel.

A felvétel szerint Deutsch elmondta, mindig abban hitt, hogy józan érvek vitájában meg lehet győzni egymást. Egyszer azonban, amikor egy zöldpárti EP-képviselővel vitatkozott a magyar alkotmányról, meggyőződött arról, hogy ez nem mindig van így. A képviselő ugyanis tiltakozott az ellen, hogy a magyar alkotmány alapján mindenkinek kötelező az istenhit - ezt pedig abból vezette le, hogy a nemzeti hitvallásnak nevezett preambulum azzal kezdődik, hogy Isten, áldd meg a magyart. Amikor Deutsch felvilágosította, hogy ez a magyar himnusz kezdő sora, ezt nem fogadta el érvként. A képviselőnek ekkor repedt meg az értelme.

3_deutsch_tamas_fidesz_dajcstomi

Izzadni kezdek, közben vacogok. Nem érdekel, bukjon el Európa, de ki kell innen jutnom. De a repedt értelmű képviselő nem enged.

Pedig az elején megígérte, hogy most nem lesz durva. Azt mondta, konzervatív ismerősei megkérték arra, hogy most nem legyen olyan trágár, mint az interneten általában. Ő pedig megfogadja ezt. De egyáltalán nem a káromkodás a legnagyobb fegyvere.

Nem akarom Orbán Viktort dicsérni, mert még megmintázzák rólam a szervilizmus szobrát, de beiktatási beszéde az öt legjobb beszéd között volt az elmúlt huszonöt évben

- végzi el a szabadrúgást az agyammal, ezt pedig már a közönség sem bírja:

17_deutsch_tamas_fidesz_dajcstomi

Igen, arról a beszédről van szó, ahol Orbán Viktor nyilvánosan is elismerte, hogy végleg elengedte a racionalitás kezét, és megadta magát a new age szellemének:

mert az országot nem érteni, hanem érezni kell.

És ha valakinek, akkor Deutschnak biztosan nem kell kétszer mondani, hogy indul a Nemzeti Ozora Program.

#hazaárulózás #tavaresjelentés #legegységesebbnemzet minden kötelező tag lemegy

A lényeg a végén jön, és tudom, hogy a csavaros eszű képviselő furfangosan arra számított, hogy központilag meghatározott görbületű uborkává fonnyasztott aggyal ezt már nem veszem észre, de szétdajcsozva is észben kell tartani, hogy a haza minden előtt.

11_deutsch_tamas_fidesz_dajcstomi

Az idei békemenet volt a legnagyobb uniópárti demonstráció Európában. Az emberek tapsoltak Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének, aki lelkesen beszélt a Fideszről

- droppol az este legnagyobb kiállásának végén.

És ami igaz, az igaz. Daul szerepeltetése a Fidesz legnagyobb húzása volt az idei békemeneten. Bár abban a pillanatban nem tűnt különösen fontosnak, az világosan látszott, innentől minden helyzetben mutogathatnak majd erre, mint európai elkötelezettségük bizonyítékára.

Uniópárti békemenet? Fidesz pls

Miért volt jó ez Daulnak? Egyszerű politika. Az előrejelzések szerint elég szoros a verseny a néppárt és a szocialisták között. Az új szabályok alapján a legnagyobb frakció jelöl majd elnököt az Európai Bizottság élére. A Fidesz várhatóan szép számú képviselőt juttat majd az EP-be, a néppártnak pedig szüksége lesz a támogatásukra. Ezért igazán nem volt nagy ár egy kis szereplés a békemeneten. A Fidesz pedig ezzel elérte, hogy bármikor szidhassa tovább az uniót, ahogy a csövön kifér, miközben erre mindig hivatkozhat.

Nagyjából erről beszél Deutsch is a végén. Mostanra, hogy megtapasztalta mind a kettőt, úgy tűnik neki, hogy

az európai politika fikarcnyit sem színvonalasabb, mint a magyar.

Vagy inkább úgy, hogy a magyar politika abszolút európai színvonalú.

Ja igen, és még valami. De erre tényleg csak egyetlen mondatban tér ki a végén. Nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk az uniós pénzeket.

23_deutsch_tamas_fidesz_dajcstomi

Üzenjük Brüsszelnek, tiszteletet a magyaroknak. Deutsch Tamás még öt évig EP-képviselő lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.