Kész, eldölt: a következő párszáz évben akár négy métert is emelkedhet a tengerek szintje

TUDOMÁNY
2014 május 12., 19:55
comments 27
photo_camera Az HMS Protector az Antarktisznál.
UK Ministry of Defence / Flickr

Visszafordíthatatlanul összeomlóban van az Antarktisz jégtakarója, állapította meg egymástól függetlenül a Washingtoni Egyetem és a NASA két kutatócsoportja.

Megállapításaik szerint az antarktiszi jégtakaró megállíthatatlan olvadásával a világtengerek szintje akár négy méterrel is emelkedhet a következő évszázadokban, ami elég rossz hír a világ partmenti területeinek, melyek egy részét - például Bangladest en bloc - már egy egyméteres, vagy annál alacsonyabb tengerszintemelkedés is vízzel borítana.

A NASA kutatói műholdfelvételek, a Washingtoni Egyeteméi pedig az Antarktisz részletes topográfiai térképének és radarképeknek az összevetésével jutottak következtetéseikre.

Az egyetemi kutatócsapat tanulmánya a Thwaties gleccserre koncentrált. Azt, hogy a hatalmas gleccser instabil, már évtizedek óta tudták, de ők most arra jutottak, hogy pár évszázadon belül teljesen megsemmisülhet. Ez az egy gleccser önmagában bő 60 centivel emelheti az óceánok vízszintjét.

És ami még ennél is rosszabb:

A Thwatier egyfajta gátként tartja vissza az Antarktisz hatalmas jégtömegét.

Vagyis, ha ez elolvad, elszabadul a pokol: akár 10-13 lábbal, vagyis 3-4 méterrel is nőhet az óceánok vízszintje.

Öröm az ürömben, hogy mindez nem minket, csak távoli leszármazottainkat fogja majd elpusztítani. A kutatók szerint az antarktiszi jégtakaró a legpesszimistább becslés szerint is kétszáz éven belül, a legoptimistább szerint pedig majd csak ezer év múlva szűnik meg. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.