Kész, eldölt: a következő párszáz évben akár négy métert is emelkedhet a tengerek szintje

Az HMS Protector az Antarktisznál.UK Ministry of Defence / Flickr

Visszafordíthatatlanul összeomlóban van az Antarktisz jégtakarója, állapította meg egymástól függetlenül a Washingtoni Egyetem és a NASA két kutatócsoportja.

Megállapításaik szerint az antarktiszi jégtakaró megállíthatatlan olvadásával a világtengerek szintje akár négy méterrel is emelkedhet a következő évszázadokban, ami elég rossz hír a világ partmenti területeinek, melyek egy részét - például Bangladest en bloc - már egy egyméteres, vagy annál alacsonyabb tengerszintemelkedés is vízzel borítana.

A NASA kutatói műholdfelvételek, a Washingtoni Egyeteméi pedig az Antarktisz részletes topográfiai térképének és radarképeknek az összevetésével jutottak következtetéseikre.

Az egyetemi kutatócsapat tanulmánya a Thwaties gleccserre koncentrált. Azt, hogy a hatalmas gleccser instabil, már évtizedek óta tudták, de ők most arra jutottak, hogy pár évszázadon belül teljesen megsemmisülhet. Ez az egy gleccser önmagában bő 60 centivel emelheti az óceánok vízszintjét.

És ami még ennél is rosszabb:

A Thwatier egyfajta gátként tartja vissza az Antarktisz hatalmas jégtömegét.

Vagyis, ha ez elolvad, elszabadul a pokol: akár 10-13 lábbal, vagyis 3-4 méterrel is nőhet az óceánok vízszintje.

Öröm az ürömben, hogy mindez nem minket, csak távoli leszármazottainkat fogja majd elpusztítani. A kutatók szerint az antarktiszi jégtakaró a legpesszimistább becslés szerint is kétszáz éven belül, a legoptimistább szerint pedig majd csak ezer év múlva szűnik meg. (Via The Guardian)