Megrázó kísérlet, ami megmutatja, milyenek is vagyunk

ÉLET
2014 május 12., 14:11

A látszat fontossága

– ez a címe az alábbi videónak, amiben francia aktivisták egy társadalmi kísérletet végeznek el. Ebben két férfi Párizs egy forgalmas utcáján összeesik.

link Forrás

Az első egy hajléktalannak kinéző férfi, aki hiába kéri, hogy segítsenek rajta, – a videó szerint legalábbis – percek telnek el úgy, hogy gond nélkül elsétálnak mellette az emberek. Senki sem segít rajta.

Aztán az látható, hogy egy öltönyös férfi megcsinálja ugyanezt, és még segítséget sem kér, alig ér földet, máris többen ott vannak mellette.

Bár a kísérletről nem lehet megállapítani, hogy szakszerű volt-e, de a látottak így is elgondolkodtatóak:

Mi van, ha egyszer veled történik meg?

A kísérlet alapja az volt, hogy 2008-ban egy New York-i kórház várótermében egy szegény nő elájult, és a kórház személyzete 45 percig nem foglalkozott vele. Mire valaki segített volna rajta, már késő volt. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.