Nincs szebb dolog annál, mint amikor valaki komolyan veszi azt, amit csinál. Minél piszlicsárébb dolgot vesz valaki komolyan, annál szebb.
Itt van például a tojásfőzés, aminek most a Food Lab esett neki egy A Thibault családnyi terjedelmű cikkben. Nem olvastam végig, mert estére tartogatom, amikor nyugodtan lesznek a körülmények a befogadására, és magam leszek a tojásaimmal. A lényeg, hogy az alapos kísérlet választ ad a tojásfőzéssel foglalkozó amatőrök legégetőbb kérdésére:
Hogyan kell azt elérni, hogy könnyen meg lehessen hámozni a főtt tojást, és ne ragadjon a héja a fehérjéhez?
A kísérletekkel igazolt válasz:
A hűtőből kivett, hideg tojást egyből forrásban lévő vízbe kell tenni, és ha keményre akarjuk, 11 percig főzni, majd 15 percre jeges vízbe tenni.
A képen balra minden tojásfőző rémálma, a hideg vízben főzni kezdett tojások, jobbra a helyes módszerrel, hidegen a forró vízbe tett, majd meghámozott tojások láthatók.
Akit még ennél is mélyebben érdekel a tojás, annak középhaladó szinten melegen ajánlom az amerikai konyhák nagyasszonya, Julia Child videóját a tökéletes rántotta (nevezzük omlettnek) elkészítésének módszeréről:
Mesterfokozatú tojásbuziknak pedig természetesen Heston Blumenthalt, aki tojásfőzővíz-hőmérő nélkül szerintem még a szobából se teszi ki a lábát.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.