Hogyan főzz meg egy tojást?

Nincs szebb dolog annál, mint amikor valaki komolyan veszi azt, amit csinál. Minél piszlicsárébb dolgot vesz valaki komolyan, annál szebb.

Itt van például a tojásfőzés, aminek most a Food Lab esett neki egy A Thibault családnyi terjedelmű cikkben. Nem olvastam végig, mert estére tartogatom, amikor nyugodtan lesznek a körülmények a befogadására, és magam leszek a tojásaimmal. A lényeg, hogy az alapos kísérlet választ ad a tojásfőzéssel foglalkozó amatőrök legégetőbb kérdésére:

Hogyan kell azt elérni, hogy könnyen meg lehessen hámozni a főtt tojást, és ne ragadjon a héja a fehérjéhez?

A kísérletekkel igazolt válasz:

A hűtőből kivett, hideg tojást egyből forrásban lévő vízbe kell tenni, és ha keményre akarjuk, 11 percig főzni, majd 15 percre jeges vízbe tenni.

A képen balra minden tojásfőző rémálma, a hideg vízben főzni kezdett tojások, jobbra a helyes módszerrel, hidegen a forró vízbe tett, majd meghámozott tojások láthatók.

Forrás: The Food Lab

Akit még ennél is mélyebben érdekel a tojás, annak középhaladó szinten melegen ajánlom az amerikai konyhák nagyasszonya, Julia Child videóját a tökéletes rántotta (nevezzük omlettnek) elkészítésének módszeréről:

Mesterfokozatú tojásbuziknak pedig természetesen Heston Blumenthalt, aki tojásfőzővíz-hőmérő nélkül szerintem még a szobából se teszi ki a lábát.