Ilyen nem történt 1968 óta Magyarországon

gazdaság
2014 május 13., 07:52
comments 81

Még nem oszlott fel a Beatles, Kádár János állt a slágerlisták élén, és akkor fordult elő utoljára, hogy a fogyasztói árak csökkentek Magyarországon. Erre tessék, most megint! Ez az igazi rezsicsökkentés.

A KSH adatai szerint áprilisban a hazai fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban, míg márciushoz képest átlagosan 0,1 százalék volt az infláció. 46 éve nem történt ilyen Magyarországon, ugyanakkor azt azért érdemes tudni, hogy ez még nem defláció (fordított infláció), mert ahhoz az árcsökkenésnek tartósnak kellene lennie.

A KSH adatai szerint Magyarországon az utóbbi egy évben olcsóbb lett a

  • háztartási energia
  • a ruházkodási cikkek
  • a járműüzemanyagok
  • a tartós fogyasztási cikkek
  • és az élelmiszerek.

Viszont drágábbak lette

  • a szeszes italok
  • a dohányáru 
  • és a szolgáltatások.

A KSH szerint a fogyasztói árak mostani csökkenésében egyrészt szerepet játszott a gáz alapdíjban megmutatkozó újabb rezsicsökkentés, emellett pedig az egyéb cikkeken kívül minden termékkategóriában folytatódott az árak mérséklődése.

Az Európai Unió 28 tagországában 2014. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. márciusban. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak (2,0 és 1,5 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás (1,6 százalék) az Egyesült Királyságban, valamint Máltán és Ausztriában (1,4-1,4 százalék) következett be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.