Észak-Koreában összedőlt 92 család otthona

Kedden összedőlt egy 23 emeletes ház Phenjanban, amiben 92 család lakott – közölte a dél-koreai kormány, miután az észak-koreaiak egy építkezési területen történt súlyos balesetről számoltak be.

A balesetnek halottjai is vannak, nem tudni, mennyi, de egy dél-koreai tisztviselő szerint sok. A mentőmunkák tegnap értek véget.

A ház még nem volt kész, de Észak-Koreában már a félkész toronyházakat is el szokták foglalni a lakók. Az ilyen építkezéseket a végletekig túlhajszolt munkások és katonák végzik, a határidők szorosak.

A párttitkárok állítólag bocsánatot kértek a családoktól (ahol a baleset történt, ott a diktátorhoz leglojálisabb, magasabb beosztású emberek laknak). Kim Dzsongun állítólag „egész éjjel fent volt, és fájdalmat érzett, miután elmondták neki, hogy baleset történt”.

Az építkezésért felelős tiszt a KCNA szerint szombaton bocsánatot kért a hozzátartozóktól (Fotó: AFP / KCNA via KNS)

Az ilyen magas épületekben egyébként nem valami jó lakni: a 20-40 emeletes toronyházak felső emeletein lakóknak hamarabb el kell indulniuk a munkába, mert gyakoriak az áramszünetek, és a liftek csak szakaszosan – vagy egyáltalán nem – működnek, így majdnem mindenki a lépcsőt választja. Sok öregember képtelen is kijutni az utcára, így a családok sokszor lefizetik a hatóságokat, hogy az öregek az alsóbb szinteken élhessenek. Erről, illetve arról, hogy milyen egy átlagos nap Észak-Korea fővárosában, itt írtunk(New York Times)