Az amerikai alelnök Romániában beszélt a NATO fontosságáról

külföld
2014 május 20., 18:58
comments 6

Joe Biden egy Bukarest melletti légi támaszponton járt kedd délután, ahol többek között arról beszélt, hogy a NATO-országok soha nincsenek egyedül.

Látogatásáról videó is került fel a Fehér Ház Youtube-csatornájára:

Biden kétnapos látogatásra érkezett Romániába. Első útja a otopeni-i légi támaszpontjára vezetett, ahol közös hadgyakorlaton részt vevő román és amerikai katonák, valamint az Irakban és Afganisztánban elesett román katonák családtagjai előtt mondott beszédet.

Beszédében persze kitért az aktuális konfliktusra is:

"Oroszország nemcsak Ukrajna szuverenitását sértette meg, hanem a huszadik század alapelvét is, miszerint soha többé nem szabad ez európai határokat erőszakkal megváltoztatni. Elítéljük a Krím félsziget illegális elfoglalását, és ha Oroszország folytatja Ukrajna destabilizálását, akkor növelnünk kell az Oroszországra nehezedő nyomást"

- mondta az alelnök, aki szerint a krími agresszió bebizonyította, miért van szükség az Észak-Atlanti Szövetségre. Arról is biztosította Romániát és a többi NATO-tagot, hogy hogy az Egyesült Államok stratégiája nem merül ki a tiltakozásban, hanem újra életre akarja kelteni a NATO-t, abban a reményben, hogy a védelmi szövetség megerősödve fog kikerülni a mostani válságból.

Biden köszönetett mondott a román katonák áldozatvállalásáért is. Huszonöten haltak meg, és 143-an sebesültek meg nemzetközi missziókban, és közel ezren még jelenleg is Afganisztánban szolgálnak.

Az amerikai alelnököt Mircea Dusa román védelmi miniszter fogadta az otopeni-i katonai repülőtéren. Dusa elmondta, hogy az Egyesült Államok Románia legfontosabb partnere, Románia pedig bebizonyította, hogy nemcsak fogyasztója, hanem szolgáltatója is a közös biztonságnak. Dusa azt szorgalmazta, hogy a jelenleg Afganisztánból kivont alakulatok tranzitállomásaként működő fekete-tengeri Mihail Kogalniceanu repülőtéren állandó NATO-támaszpontot építsenek ki.

Biden szerdán Traian Basescu román államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel folytat megbeszélést, majd Ciprusra utazik tovább.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.