Csodálatos csillaghullás jöhet ma éjjel

tudomány
2014 május 23., 06:07
comments 19

Az év leggyönyörűbb meteorhullása jöhet péntekről szombatra virradó éjszaka. Bolygónk ekkor fog keresztülmenni a Camelopardalids nevű törmelékfelhőn, ami a 209P/LINEAR nevű üstökösből hullott ki, évszázadokkal ezelőtt.

Akit a csillagászati háttere érdekel a dolognak, az ebből a videóból tájékozódhat vagy elolvashatja a Magyar Csillagászati Egyesület elemzését, aki viszont csak rengeteg meteor hullását figyelné, az szombat hajnalra ne csináljon programot. Az előrejelzések szerint sajnos a csúcsidőszak valamikor reggel 7-kor indulhat el, amikor Magyarországról már nem látni sokat, de azt megelőző órák is sok száz, akár sok ezer meteort ígérnek, ráadásul ezek mindig csak becsült találkozási pontok.

De ami a lényeg: most péntek éjjel érdemes kimenni valami olyan területre, ahol nem zavarnak a város fényei, és lesni az eget. Különösen napfelkelte előtt történhetnek fantasztikus dolgok az égen. A jelek szerint a kisebb hidegfront és az azzal járó felhők csak szombat délelőttre érhetnek ide, reméljük ez tényleg így lesz. A másik fontos tudnivaló, hogy a hullócsillagok számát mindig csak becsülni lehet, előfordulhat persze az is, hogy az egész nem lesz annyira látványos, mint ahogy most beharangoztuk. De látva a csillagászati oldalak egységes lelkesedését, erre kevés az esély.

Itt a NASA felvezető filmje arról, hogy mi várhat ma ránk:

(via EarthSky, Fenti kép: Ethan Miller/Getty)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.