Ezt a választást az EU nem teszi ki az ablakba

külföld
2014 május 25., 23:43
comments 144
  • Meglátszott az EP-választási eredményeken, hogy Európa politikai-gazdasági-pénzügyi válságokkal, megszorításokkal és krízissel teli éveken van túl.
  • A kontinens legkülönfélébb részein erősödtek meg az euroszkeptikus, a radikális, és a kifejezetten szélsőséges pártok is.
  • Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban és Dániában is EU-ellenes erők kapták a legtöbb szavazatot.
photo_camera Marine Le Pen. AFP PHOTO / PIERRE ANDRIEU

Franciaorszában az első helyre futott be Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Frontja. 25 százalékot szereztek, ezzel 24 képviselőjük lesz a parlamentben. A politikus azt mondta:

“Ezt akarja a nép: francia politikát franciáktól, a franciákért, a franciákkal. Nincs szükségük arra, hogy kívülről vezessék őket. Ami Franciaországban történik, az történik majd egész Európában: a nemzet visszatérése.”

Manuel Valls miniszterelnök az eredményt

politikai földrengésnek, sokkolónak nevezte.

A Nemzeti Front lezárná a határokat a külföldi, elsősorban roma munkások elől, véget vetne "az olcsó munkaerő" szabad áramlásának, visszatérne a frankhoz, felmondaná a szabadkereskedelmi egyezményt Amerikával, és “megvédené a francia életet”.

photo_camera Nigel Farage május 23-án (AFP/BEN STANSALL)

Egymásra licitálva nevezik a brit lapok megdöbbentőnek, sokkolónak, vagy éppen egy generáció legnagyobb politikai földrengésének, hogy Nagy-Britanniában az EU-ellenes Ukip kapta a legtöbb szavazatot. A színtér sztárja, Nigel Farage szerint ez az eredmény

elborzasztja a politikai elitet, akiknek most mélyen magukba kell nézniük.

-

Görögországban, ahogy várható volt, a szélsőbaloldali, megszorításellenes Sziriza lett az első, igaz, kisebb előnnyel, mint várni lehetett.

-

A szavazatok tíz százalékát Görögországban a neonáci Arany Hajnal szerezte meg, ők így legalább két képviselő küldenek az EP-be.

photo_camera A Dán Néppárt képviselője.

Dániában első lett a bevándorlás-ellenes Dán Néppárt. Ausztriában a szavazatok ötödét szerezte meg a szélsőjobboldali Szabadság párt. A német szavazók most juttatták az EP-be az első euroszekptikus, és ez első neonáci képviselőjüket is.

photo_camera A német euroszkeptikusok

Ettől még persze továbbra is ez Európa-párti képviselők vannak nagy többségben az EP-ben. Sőt, az euroszkeptikusok frakciójának létszáma sem növekedett jelentősen. Az viszont igaz, hogy a frakcióhoz nem tartozó, de alapvetően EU-ellenes képviselők száma egyértelműen nőtt. Az összes képviselő nagyjából negyede lesz szélsőbaloldali, vagy szélsőjobboldali párt tagja. (BBC, Guardian, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.