A tusnádfürdőieknek elegük van a medvékből

Az erdélyi Tusnádfürdő polgárainak elegük van az őket zaklató medvékből, számolt be a Krónika című kolozsvári lap.

A környéken kilenc medve él, akik rendszeresen bejárnak a településre, hogy ott tömjék meg bendőiket. Két anyamedvét ismernek (az egyiknek kettő, a másiknak három bocsa van) és még kettő fiatalabb, magányos medve is rendszeres látogatónak számít.

Az egyik nőstény több tyúkot is elvitt az udvarokból. A másik egy tejautomatát támadott meg nemrégiben. Volt egy medve, amilyik egy idős asszony házának ajtaját törte be, és az előszobában kutatott élelem után. A környékbeli falvakban pedig több tehenet is megöltek a medvék.

Albert Tibor polgármester aggódik, hogy akár a helyieknek vagy a turistáknak egyszer még bántódásuk eshet, bár eddig emberben nem tettek kárt az állatok. Ezért azt kérték a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy fogják be, és szállítsák el a medvéket. Hasonlóra már volt példa, bár a mostani kérésre a tárca még nem reagált.

Az európai vadon élő medvék harmada Kovászna, Brassó és Hargita megyékben él. Romániában valamivel több mint 6000 medvét tartanak nyilván, míg Európában összesen 14 ezren lehetnek. (kronika.ro)