A felvételről játszott orosz himnuszt túlharsogva énekelték az ukrán himnuszt egy jaltai gimnázium végzősei

külföld
2014 június 03., 15:57
comments 579

Ukrán himnuszt énekeltek végzős diákok az Oroszország által megszállt és Ukajnától elcsatolt Krím félszigeten, egy jaltai gimnázium tanévzáró ünnepségén, túlharsogva a felvételről játszott orosz himnuszt. Az egyik diák szerint az ügy miatt több pedagógust elbocsátanak.

Az orosz hatóságok megtiltották, hogy a Krímben a tanévzáró ünnepségeken ukrán nemzeti jelképeket használjanak. De a szóban forgó jaltai gimnáziumban tucatnyi diák, fittyet hányva a tiltásnak, az ukrán nemzeti zászló színeiből álló, kék-sárga kendővel a nyakában jelent meg az ünnepségen. A tanulók, amint felcsendült az orosz himnusz, szívükre tett kézzel az ukrán nemzeti himnuszt kezdték énekelni, túlharsogva a hangszórókat.

Az akcióban részt vevő egyik diák a Facebookon arról írt, hogy el akarják bocsátani az iskola tanárait, az osztálytársait pedig berendelgetik a gimnáziumban, és magyarázólevél írására kötelezik őket. Ő az eset után elhagyta a félszigetet és „Ukrajna területére” utazott.

„Senki nem tudott arról, hogy énekelni fogunk. Mi azonban tudatosan énekeltünk. Ukrán hazafiak vagyunk, mindig is azok voltunk. Ezt nem titkolom”

– írta a Jevropejszka Ukrajina (Európai Ukrajna) nevű Facebook-oldalon a jaltai diák, aki szerint a tanárai többsége is Ukrajna oldalán áll. A diák üzenetét több ukrán és orosz weboldal és az Inter ukrán televízió is bemutatta.

Egyes források úgy tudják, hogy a tanári kar, miután a diákok énekelni kezdtek, az „oldalukra állva” leállították az orosz himnuszt, és az ukránt tették fel helyette. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.