A Hókatasztrófáról készített bulváros doksit az Origó új főszerkesztője

Tbg
Média
2014 június 03., 09:15
comments 24

A 2013. március közepi havazásról készített dokumentumfilmet Pálmai L. Ákos, akit me neveztek ki az Origó főszerkesztőjének Sáling Gergő távozása után. Pálmai producere volt az anyagnak.

Sáling 12 éve dolgozott az Origónál, a lap cikkeit előállító szerkesztőség oszlopos tagja volt. Pálmai L.-nek nincs ilyen jellegű újságírói múltja, főként tévés bulvárműsorok szerkesztőjeként dolgozott. Az Origónál négy éve dolgozik az online televíziós részleg vezetőjeként.

Legutóbbi nagyobb filmje Hókatasztrófa címmel készült, és nem fogják kitalálni, a 2013-as március közepi havazásról szól. Íme a film plakátja, az anyag egyébként megnézhető a YouTube-on is.

20140305hokatazsttrofa-jo

Aki ismeri a kereskedelmi tévék bulvármagazinjainak hangulatát, nem fog csalódni.

A doku tehát arról a havazásról szól, ami miatt több száz autós rekedt az M1-esen autópályán 12-24 órára, és amit később a kormány igyekezett úgy kommunikálni, hogy óriási katasztrófát előzött meg, amikor egynapos késéssel sikerült a mentési munkálatok megkezdenie. Nagyobb baja egyébként senkinek sem történt.

Mint ismert, a Belügyminisztérium alá tartozó szervek eleinte egy figyelmeztető táblával próbálták kimaxolni a feladatot az autópálya Budapesti kihajtójánál, majd miután több száz autós éjszakára az autópályán rekedt, előbb közölték, hogy aki megrekedt, az vessen magára, végül Pintér Sándor küldött egy SMS-t mindenkinek.  Csak másnap kezdődtek meg az érdemi munkálatok.

Pálmai L. Ákos anyagát teljes egészében most nem tudtam megnézni, mindenesetre az első 15 percben arról van szó, hogy egy ilyen időjárási helyzetre nem lehetett felkészülni, mert az éghajlat napjainkban rohamosan változik. A későbbiekben "túlélők" számolnak be kalandjaikról, miközben Galambos "Galamb" Péter narrációja fokozza a bulváros feszültséget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.