Másodfokon nyertünk a felcsúti önkormányzat ellen

2014 június 3., kedd 14:09
113

Hibázott az elsőfokú bíróság, amikor tárgyalás nélkül adott igazat a felcsúti önkormányzatnak az ellenük indított perünkben.

Tavaly ősz óta szeretnénk belenézni a község polgármestere, Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatába, ami ugye közérdekből nyilvános kellene, hogy legyen.

Mészáros Orbán Viktor miniszterelnök személyes jó barátja, aki az elmúlt években közpénzes pályázatokon is indulva szerzett mesés vagyont. 6.9 milliárd forintjával ő lett a 88. leggazdagabb magyar. Itt lehet elolvasni, hogy milyen vicces dolgokat mond a pénzéről.

Az önkormányzatnál az elmúlt hónapokban a legkülönfélébb jogi kibúvókat próbálták bevetni, hogy ne kellejen bemutatni a dokumentumot. Az önkormányzat nagyon kreatív, az Átlátszó hasonló kérésére például azt válaszolták, hogy megnézhetik a vagyonnyilatkozatot tartalmazó lezárt borítékot. Mi a Transparency International jogsegély szolgálatának ügyvédjével, Németh Zsolt segítségével pereltünk a papírok nyilvánosságért.

Az első fokon eljáró Székesfehérvári Járásbíróságon tárgyalás nélkül dobták ki az ügyünket. A Ne-zavarj-épp-lopok törvényre hivatkozva az írták, hogy nem mondtuk meg az önkormányzatnak, hogy miért akarjuk megnézni a vagyonnyilatkozatot, márpedig az új törvényben az szerepel, hogy „csak úgy” nem muszáj kiadni a papírokat.

Fellebbeztünk.

A másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék szerint azt biztosan nem oké, hogy tárgyalás nélkül zavartak el bennünket. A végzés szerint az első fokú bíróságnak el kell dönteni, hogy egyértelmű volt-e, hogy milyen adatot kérünk, és ha igen, akkor azt ki kell adni. Erről pedig a bíróságnak kell tárgyalás után döntenie. Ezért

az elsőfokú végzést hatályon kívül helyezték, és az elsőfokú bíróságot új határozat hozatalára utasították.

Szóval június 20-án már biztosan lesz per, drukkoljanak!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt