Putyin tovább szigorította a civil szervezetek ellen hozott törvényt

2014 június 4., szerda 17:17
79

Vlagyimir Putyin két fontos, országát Európától még messzebb taszító törvényt is aláírt szerdán.

Az egyik egy szigorítás, ami erősíti hatalom nyomását a nem kormányzati, azaz civil szervezetekre.

A jogszabály egyszerűsítette az oroszországi NGO-k külföldi ügynökként való nyilvántartásba vételét, így ezt a szervezet akarata ellenére is megteheti az illetékes hatóság. A regisztráció ellen ugyan fellebbezhet az adott NGO, de ha a bíróság nem ad helyet a panaszának, még meg is büntethetik a törvény be nem tartása miatt.

Lev Ponomarjov, az Emberi Jogokért nevű szervezet vezetője szerint a törvénymódosítás alkalmazása számos független jogvédő csoport feloszlásához vezet és a jogvédők újra ellenzékbe mennek át.

1682907-inline-slide-5-reporters-without-borders

A 2012 novemberében hatályba lépett, hazai és külföldi jogvédők által élesen bírált orosz jogszabály szerint az Oroszországban külföldi támogatással működő, politikai tevékenységet végző nem kormányzati szervezeteknek külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat az igazságügyi tárcánál. Ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kell fizetniük.

Az ügyészség adatai szerint Oroszországban 80 ezer nem kormányzati szervezet működik, de eddig csak egy vétette magát nyilvántartásba külföldi ügynökként.

Putyin törvényéről itt írtunk hosszabban.

A másik szerdán elfogadott törvény értelmében hamarosan büntethetővé válik, ha valaki eltitkolja kettős állampolgárságát Oroszországban.

Az orosz állampolgársági törvényben végrehajtott változatást a múlt héten fogadta el a parlament. A szabályozás szerint minden, Oroszország területén állandó lakosként élő orosz állampolgárnak 60 napon belül írásban be kell jelentenie a migrációs szolgálatnál, ha más ország állampolgárságára tesz szert.

A törvény nem vonatkozik a külföldön állandó jelleggel élő, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező orosz állampolgárokra.

Ha az érintettek elmulasztják a bejelentési kötelezettséget, akkor azt akár 200 ezer rubel pénzbüntetéssel sújthatják (több mint 1,2 millió forint), vagy 400 órányi kötelező munkavégzést róhatnak ki rájuk.

Az orosz alkotmány szerint az ország állampolgárai lehetnek kettős állampolgárságúak, de csak abban az esetben, ha erről Oroszországnak az adott állammal érvényes megállapodása van. Jelenleg csak Tádzsikisztánnal és Türkmenisztánnal van ilyen egyezmény.

A kettős állampolgárság eltitkolását büntető törvénymódosítás nem sokkal a Krím félsziget elcsatolását követően került az orosz parlament elé. A területen élőkre azonban csak 2016. január 1-től terjed ki. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt