Putyin népszavazással állíttatná vissza Sztálingrád nevét

külföld
2014 június 07., 11:47
comments 145

Az orosz elnök szerint érdemes lenne népszavazást tartani arról a kérdésről, hogy a jelenleg Volgográdnak nevezett orosz város visszakapja-e a múlt században használt nevét. A város ostroma kulcsmomentuma volt a második világháborúnak, itt sikerült megállítania a szovjeteknek a nácikat.

Sztálingrád 1961-ben kapott új nevet, ekkor szakított a szovjet vezetés Sztálin személyi kultuszával és örökségével.

photo_camera (KRIVOBOK RUSLAN / RIA NOVOSTI)

A város elöljárói viszont tavaly óta a háborúra és ostromra emlékeztető közleményekben már többször nevezték Sztálinvárosnak a várost, komoly vitákat gerjesztve ezzel az orosz közéletben. Hiába volt Sztálin minden idők egyik leggyilkosabb diktátora, Oroszországban sok helyen komoly nosztalgia lengi körül személyét.

Putyin orosz veteránokkal találkozott Normandiában pénteken, ők hozták fel az ötletet, az orosz elnök pedig erre dobta be a népszavazás ötletét. (ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.