Így hálózta be az orosz titkosszolgálat Snowdent

Boris Karpichko volt KGB-s ezredes szerint az orosz titkosszolgálat már évekkel a lehallgatási botrány előtt felfigyelt Edward Snowdenre.

Snowdent 2006-ban vették fel a CIA-hoz, és az első állomáshelye Svájcban volt 2007-ben. Az orosz ezredes szerint Genfben figyeltek fel az amerikaira. Snowden 2009 elején kilépett a CIA-től, mert csalódott az amerikai kormányban. Ezek után kicsit érthetetlen, hogy miért csatlakozott még ugyanabban az évben a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz (NSA), ahol 2012-ig dolgozott. Az évek során összesen 1,5 millió dokumentumot lopott el, ebből 200 ezer titkos iratot adott át újságíróknak.

Snowden 2013 májusában szökött Hong-Kongba. Itt állítólag orosz ügynökök vették rá, hogy Moszkva felé vegye az irányt. Közben a Kreml kiszivárogtatta az amerikaiaknak, hogy Snowden hozzájuk tart, így azok visszavonták a férfi útlevelét, aki emiatt a moszkvai reptéren rekedt, és ha akart volna sem utazhatott volna tovább.

Az oroszok azt mondták Snowdennek, hogy veszélyben az élete, és hogy csak ők és csak Moszkvában tudják megvédeni. A férfi azóta is az orosz fővárosban él a titkosszolgálat ellenőrzése alatt. (Business Insider)