Ilyen az abortusz egy 21 éves lány szemével

ÉLET
2014 június 11., 19:15
comments 1

"Semmit nem tudtam az abortuszról korábban, csak annyit, hogy kórházban végzik. De fogalmam sem volt róla, hogy ez ekkora procedúra, ennyire bonyolult."

- mondja a most 26 éves Lilla, akinek öt éve volt abortusza. Helyi fogamzásgátló tablettát használt, aminek a hatékonysága csak 70 százalékos, ám ezt Lilláék nem tudták.

Mikor megjelenik a terhességet jelző két a csík a teszten, és nem akarsz gyereket, akkor sem mehetsz azonnal abortuszra, hogy minél előbb túl legyél a dolgon. Legelőször venned kell még pár tesztet, mert egy hibázhat. Ha mind pozitív, akkor irány a nőgyógyász, aki megvizsgál, és kiállít egy papírt a terhességedről, csak ezzel jelentkezhetsz abortuszra.

Lilla már attól is meglepődött, hogy budapesti lakcím hiányában nem látták el az első két kórházban, ahova kétségbeesve bement, ráadásul megalázóan is bántak vele.

Akkor Lilla rájött, hogy ezt nem tudja egyedül megoldani. 21 évesen öthetes terhes volt a külföldi barátjától, akivel nem tudták vállalni a gyereket, a szüleinek pedig nem merte elmondani.

A barátnője anyja segített egy megbízható nőgyógyászt keresni, majd ők jelentették be a saját lakcímükre, hogy el tudják látni budapesti kórházakban.

Szelíd nyomás

Ezután mindenféle vizsgálatok következtek, vérvétel és labor, meg a lakcímbejelentéssel is elment egy kis idő. Hiába mondta már az orvosának is, hogy egészen biztos az abortuszban, neki is muszáj volt részt vennie a két alkalomból álló tanácsadáson a Családvédelmi Szolgálatnál. Ennek célja, hogy tájékoztassanak a gyerekvállalással járó előnyökről, a magzat fejlődéséről és az abortusz veszélyeiről, a jogszabályokról és hogy lehetőleg lebeszéljék a nőket az abortuszról. Lilla viszont nem ezt tapasztalta.

“Nagyon kedves volt a nő, akivel kétszer is kellett találkoznom. Megértő volt, elmondta a fontosabb dolgokat, aláíratta velem a papírokat, de nem próbált meg lebeszélni. Valószínűleg látta rajtam, hogy nagyon elszánt vagyok.”

Annak ellenére, hogy a határozottságáról beszél, Lilla valamiért mégis

úgy döntött, hogy abban az egy hónapban, ami az első pozitív teszt és a műtét között telt el, nem iszik alkoholt és nem is dohányzik.

Nem akarta bántani a babát.

A pici valami jogairól

A második tanácsadói alkalom után, ami minimum 3 nappal az első után kell, hogy legyen - a családsegítő szolgálat alkalmazottja írásban rögzíti az abortusz iránti kérelmet, amelyet a magzat anyja, és lehetőleg az apja is aláír, majd be kell fizetniük a 29 710 Ft-os díjat, amennyiben nem egészségügyi oka van a műtétnek.

Ha valaki önszántából dönt az abortusz mellett, mindenképp a “súlyos válsághelyzetet” kell okként a papírra írnia, csak akkor engedélyezik a műtétet.

Azt viszont, hogy valóban ez a helyzet, már senki nem vizsgálja. Eredetileg Lilla papírján is ez szerepelt, de a műtét napján megváltoztatták, mert a vizsgálatkor kiderült, hogy a magzat nem élt. A műtétet így mindenképpen el kellett végezni, Lilla visszakapta a befizetett pénzt is.

“Ez megnyugtatta a lelkiismeretemet, hogy végül is nem oltottam ki egy ember életét. Én úgy gondolom, hogy már az a pici valami is egy élet, már neki is vannak is vannak jogai.”

Előfordul, hogy egy később észlelt terhesség esetén a vizsgálati procedúra és a papírok beszerzése olyan hosszúra nyúlnak, hogy a terhesség túlnyúlik a 12. héten, ami után csak az élettel össze nem egyeztethető betegség fennállása esetén engedélyezik a műtétet.

Kevesebb abortusz, nagyobb ellenszél

Az abortuszok száma 1969 óta tendenciózusan csökken: míg 1989-ben közel 207 ezer abortuszt végeztek, addig 2012-ben kicsit több, mint 36 ezret. A rendszerváltáskor száz élve szülésre 73,4 terhességmegszakítás jutott, 2012-ben már csak 40.

Újra és újra napirendre kerül az abortusz szigorítása, pedig a Patent Egyesület kutatása szerint a magyarok többsége nincs az abortusz ellen. Ugyan a kormány végül nem szigorította az abortusz törvényt, mint ahogy attól az Alaptörvény elfogadásakor sokan tartottak, de 2011-ben EU-s pénzből abortuszellenes plakátkampányt szerveztek és az abortusz tablettát sem engedték forgalomba hozni 2012-ben. Így ma kizárólag műtéti úton lehetséges a terességmegszakítás Magyarországon és a tablettáért még mindig Bécsbe kell menniük a magyar nőknek.

photo_camera Állami kampány EU-s pénzből 2011-ben.

Nem kell félni?

Lilla azt mondja, ha lett volna rá lehetősége, akkor sem választotta volna a tablettát.

“Ez nem olyan, hogy beveszel egy vitamint és kész. Tudni akartam, hogy min megyek át, érezni, hogy ez komoly dolog.”

Pont az ellenkezőjét akarta bizonyítani Emily Letts, a 25 éves abortusz klinikán dolgozó nő, aki videóra vette saját terhességmegszakító műtétjét, amit március óta két és fél millióan látták a Youtube-on, de mostanra lekerült az oldalról.

“Sokan rettegve jönnek a klinikára, félnek, hogy felvágják őket vagy hogy soha nem lehet már gyerekük. A félreinformálás hihetetlen mértékű.”

- ezt írja Letts a Cosmopolitanen.

photo_camera Emily Letts műtét közben.

Meg akarta mutatni a nőknek, hogy nem kell félniük a műtéttől és nem kell bűntudatot érezniük miatta. Lilla viszont épp az ellenkezőjét érezte: ő mind lelkileg, mind fizikailag igazi fájdalmat élt át.

“Maga a műtét valóban nem fájt, hiszen végig aludtam, de előtte, amikor a méhem kitágítása miatt felhelyeztek egy pálcikát a méhszájamba, iszonyatos fájdalmat éreztem, mint valami darázscsípés belülről.”

Ezt a beavatkozást minden, még nem szült nőnél el kell végezni, aki abortusz műtét előtt áll.

Mire minden papírral a kezében, több, mint egy hónappal az első pozitív teszt után a műtőasztalra került Lilla, már nem volt annyira biztos a szándékában, mint a legelején.

“Mikor betoltak a műtőbe, láttam a kioperált kis lényeket apró üvegcsékben egymás mellett. Az annyira megrázó volt, hogy, ha nem derül ki aznap, hogy halott a baba, lehet, hogy visszafordulok.”

A cikkben megszólaló lány nevét megváltoztattuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.