Jön a cigány Bitcoin

Dorin Cioaba, a romániai romakirály a Romák Nemzetközi Egyesülete (IRU) friss elnökeként közölte: a világ három kontinensén, 37 országban élő romáknak új virtuális pénzneme lesz: a lov, ami a roma lovele, azaz pénz szóból jön. A terv szerint kezdetben egy lov egy eurót fog érni – írja az MTI az Agerpres hírügynökségre hivatkozva. (Azaz nem teljesen olyan, mint a bitcoin, de annyira jól hangzik.)

A román romáknak egyébként tavaly óta van saját pénzük, az aranydénár, ami 500 eurót ér, és a cigánylányok nyakláncát díszítő régi aranyérméket váltotta fel.

Hogy mindez létrejöhessen, Cioba még elismertetné a cigányokat a „ország nélküli nemzetként”. Cioba összehívta a romák nemzetközi kormányát, aminek miniszterelnöke macedón, a 37 tagú romaparlament elnöke pedig moldovai. Mindketten havi 5 ezer eurót kapnak, Cioaba 7 ezret. Hogy ezt tudják tartani, van tagdíj, de nem mindenki fizeti be. (A kormány még nem teljes, most olyan belügyminisztert keresnek, akinek van jogi végzettsége.)

Ciaoba a jövő hónapban elmenne a Fehér Házba, ahol az USA-ban élő cigányok felkarolását kérné a hatóságoktól. A romakirály aktívan alakítja a nemzetközi romatörvényeket: márciusban jelentette be, hogy a cigánybíróság döntése érelmében a roma gyerekek házasodása már csak 16 éves kortól engedélyezett.