Teletömi a pedagógusok zsebét a kormány?

"A teljes béremelés egy tízszeletes torta. Ebből hat szeletet tavaly szeptemberben már megkaptunk, idén szeptemberben jön még egy szelet, 2015, 2016 és 2017 szeptemberében pedig még egy-egy" - így magyarázta az eduline-nak egy budapesti iskola igazgató-helyettese a pedagógusok béremelését. De nemcsak nekik, a példát a nála érdeklődő tanároknak találta ki, akik nem értik, hogy Hoffmann Rózsa sokat emlegetett "60+10+10+10+10" százalékos béremelése hogyan nem jelenik meg így a fizetésükben.

Tavaly indult a program, négy év alatt több lépcsőben emelik a tanárok bérét. A teljes béremelés hatvan százalékát kapták meg szeptemberben a pedagógusok, ami nem azt jelenti, hogy hatvan százalékkal lett több a fizetésük. Az átlagos emelés 34 százalékos volt. A maradék negyven százalékot (értik, a beígért béremelés hatvan százaléka után megmaradt még negyven százalékról van szó) 2017-ig kapják meg. Vagyis most szeptemberben is kapnak tíz százalékot, de ez - magyarázta az igazgató-helyettes az értetlenkedő sok-sok tanárnak már - nem jelent tízszázalékos béremelést.

Az eduline készített egy táblázatot is, végzettségtől, kategóriáktól függ, ki mennyi kap, van, aki például 406 forinttal kap többet szeptembertől. A következő emelés januártól jön, már ha ismét emelkedik a minimálbér összege.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.