Léhmann György: Ez csodálatos!

gazdaság
2014 június 16., 13:41
comments 14

Léhmann György a banki szakértővel szemben nagyon elégedett a Kúria mai határozataival.

Léhmann évek óta perek százait viszi a bankok ellen, mert meggyőződése szerint a devizahitelek törlesztőrészleteinek elmúlt években tapasztalt mértékű emelése nem csupán igazságtalan, de törvénytelen is volt.

Tökéletesnek tartom. Ez fantasztikus.

Így folgalta össze a véleményét a Kúria határozatáról. Ő maga is azt kezdeményezte, hogy azokat a 2012-ben meghatározott feltételeket érvényesítsék a szeződések egyoldalú módosítása esetén, amelyeket most kért számon a Kúria a bankokon.

Úgy véli, hogy nagyon jó, hogy a teljes hitelszerződést nem kell megsemmisíteni, hanem lehetségesé vált, hogy újra meghatározzák a kamatok módosításának feltételeit.

Erre a feladatra azonban szerinte a parlament vagy a kormány nem alkalmas.

Vagyis azzal egyáltalán nem ért már egyet, hogy az új törlesztési képletet a politikusok határozzák meg. Ennek egyrészt jogi akadálya van: a korábbi alkotmánybírósági határozatok alapján polgári szerződésekbe visszamenőlegesen aligha nyúlhatnak bele a törvényhozók. Ezért szerinte a politikusok nem fogják tudni érvényesíteni, hogy a hitelek felvételétől számítva változzanak meg a törlesztések feltételei.

Másrészt azért sem bízik a politikusokban, mert szerinte az összes eddigi kormánynak, így az Orbán-kormánynak is nagyon komoly mulasztásai voltak ebben az ügyben. Léhmann szerint eddig inkább a bankoknak kedveztek a politikusok, és ez most sem lesz másképpen, nem bízik abban, hogy igazságos lesz a politikusok által meghatározott képlet.

Léhmann szerint jogilag és morálisan is az lenne a helyes, ha a bíróságok határoznák meg az új képletet. Értelmezése szerint ezt mondta ki az Európai Bíróság is, április végi, a Kásler-üggyel kapcsolatos határozatában.

Így Léhmann általa vitt perekben most kérvényezni fogja a bíróságokat, hogy állapítsák meg az új képletet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.