Ki ne szeretné terroristák üzeneteit közvetíteni a világba

külföld
2014 június 17., 05:06

A mostanra Szíria és Irak felét megszálló ultaszélsőséges iszlámisták, az ISIS előretörésének egyik legfőbb eszköze a Twitter. A csoport rendre ezt a platformot használja közleményei terjesztésére. És ebben nagy segítségükre van meglepően jó technikai felkészültségük:

a terroristák saját appot fejlesztettek Dawn (Hajnal) néven.

Az alkalmazást a Google Play áruházból lehet letölteni. Aki telepíti, az felhatalmazza az ISIS-t, hogy bármikor posztolhasson a nevében a Twitteren.

Ennek több előnye is van. Leginkább az ISIS-t így szinte lehetetlen törölni a Twitterről, az üzenetük ezernyi felhasználón át továbbra is eljuthat a világhoz. Másrészt azzal, hogy egy képet akár több ezer felhasználó nevében is kiposztolnak, a figyelmet is jobban rájuk irányítja. Például vasárnap egyszerre több ezer Dawn-felhasználó twitterén jelent meg egy kép az ISIS zászlaját lengető terroristáról azzal a felirattal, hogy "Bagdad, jövünk!". Az eredmény:

a Twitteren Bagdadra keresve ez a kép az első találat.

(Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.