Meglincseltek egy cigány fiút Párizsban

bűnügy
2014 június 17., 09:36

Egy betörés miatt tucatnyi ember esett neki Párizs közelében, egy lakótelepen, Az áldozat kómába esett, és az életéért küzd – közölték rendőrségi források.

A 16 éves fiú a családjával és más cigányokkal élt együtt Pierrefitte-sur-Seine egyik kiürített házában. Péntek este eszméletlen állapotban találtak rá egy bevásárlókocsiban a helyi lakótelep közelében, egy út mentén.

Az első rendőrségi vizsgálatok szerint a fiút tucatnyi ember megverte, mert a lakótelep egyik lakásában néhány órával korábban elkövetett betöréssel őt gyanúsították.

A hatóság szerint egy több emberből álló csoport elment érte a cigánytelepre, és erővel elhurcolták, majd bezárták egy pincébe, ahol ütni kezdték. A rendőrséget az áldozat anyja riasztotta, jelezve, és azt mondta, a fiát elrabolták.

Az életveszélyesen megsérült fiút egy párizsi kórházba vitték, ahol azóta kómában fekszik.

Michel Fourcade, a kisváros szocialista polgármestere szerint a cigány fiút június eleje óta többször is előállították lopás gyanúja miatt. A polgármester azt is elmondta, hogy a városban az elmúlt hetekben több olyan autófeltörés és betörés történt, amikről a helyiek azt gyanítják, hogy cigányok követték el.

Ion Vardu, aki a cigánytelep mellett lakik, azt mondta az AFP-nek, hogy kb. 200 cigány érkezett három héttel ezelőtt a telepre, de a támadás után mind elhagyták a telepet, csak szemét maradt hátra.

A lincselés miatt a rendőrség 30 embert kihallgatott, de egyelőre senkit sem vett őrizetbe. A polgármester szerint a városban a lincselés után sem alakult ki feszültség. A kerületi tanács vezetője szerint botrány, ami történt, Franciaországnak származástól és lakóhelytől függetlenül mindenkit meg kéne védenie.

Az SOS Racisme nevű jogvédő szervezet szerint:

„Ez a súlyos cselekmény a roma vagy romának feltételezett állampolgárokról kialakult kép riasztó romlását mutatja társadalmunkban, és azoknak a feszült viszonyoknak a látható eredményét, amik között a franciák élnek.”

Benjamin Abtan, az EGAM nevű antirasszista európai mozgalom elnöke szerint „radikális beszédmódváltásra” és „a romákat érintő erőszak egyértelmű elítélésére” van szükség.

A romák jogait védő egyesületek szerint a cigányokkal szembeni erőszak növekedő tendenciát mutat.

  • A dél-franciaországi Marseille-ben 2012 októberében helyiek felgyújtottak egy cigánytelepet, hogy elűzzék az ott lakókat.
  • 2013 májusban az északi Hellemmes-ben rátámadtak egy útszéli pihenőhelyen tábort vert cigányközösségre.
  • Tavaly ősszel egy szőke hajú, fehér bőrű kislányt vettek el a cigány szüleitől, mondván, hogy azt lopták, de kiderült, hogy a lány szülei szintén cigányok, Bulgáriából valók.

(MTI, France24)