Okosszemüveg adhatja vissza a majdnem vakok látását

Az Oxfordi Egyetem tudósai olyan okosszemüveget dolgoztak ki, mely a megmaradt látást erősíti fel. A szemüveget speciálisan kialakított, 3d kamerával szerelték fel, a felvett képeket számítógép dolgozza fel, és késés nélkül a lencsére vetíti őket, így a környező emberek és tárgyak világossá és jól kivehetővé válnak.

Az okosszemüvegek készen állnak arra, hogy kikerüljenek a laborból, és otthon használhassák őket - mondta Stephen Hicks, a projekt vezetője.

„Függetlenebbül, könnyebben közlekedtek vele, akik kipróbálták: megtalálták az ajtókat, látták a talajon a veszélyes akadályokat, amikben elbotlottak volna. Észrevették a vonásokat az arcokon, meglátták a saját kezüket, először pillanthatták meg a vakvezető kutyájukat”

– mondta Hicks.

A szemüveg alapvető része a headset, a fejre szerelhető rész, amit vezeték kapcsol a hátizsákban vitt laptophoz. A tudósok bíznak abban, hogy idővel szemüvegméretű lesz a rendszer.

Először 100 darabot készítenek belőle ebben az évben, és vak meg  gyengén látó embereknek ajánlják őket. Ha minden jól megy, a következő néhány évben megindulhat az okosszemüvegek ipari méretű gyártása. (MTI via BBC)