Hajléktalan vagy? Hihi, akkor jól megszívatunk!

életmód
2014 június 23., 15:02
comments 339

A múlt héten hatalmas botrányt keltett, hogy egy londoni épület bejáratánál hajléktalanriasztó szögeket tettek le. Ilyeneket:

Nem sokkal később a jó londoniak összeálltak, és önszorgalomból eltávolították az ostoba és veszélyes védművet:

 

Az Atlantic később összeszedett néhány példát arra, hogyan próbálják a különböző városok mindenféle zseniális ötletekkel elejét venni annak, amit angolul loiteringnek hívnak, és magyarul leginkább vanásnak, illetve levésnek lehetne fordítani. Ez az, amikor az ember ácsorog, ücsörög, esetleg ledől az utcán, mindenféle különösebb cél nélkül. Nagyon nehéz rendeletileg szabályozni, és azokban a demokratikus országokban, ahol megpróbálják, gyakran el is meszeli a legfelső bíróság, mert a vanás és a levés tiltása alapvető emberi jogokat sért: nevezetesen a vanást és a levést.

De London, Montreal és a többi nagyváros szégyenkezve elbújhat Budapest mögött: a magyar kreativitás határtalan, és ez a kerületi, városi, állami és magáncélú városi hajléktalanriasztó (tegyük hozzá: úgy általában emberriasztó) módszerekben mutatkozik meg a legjobban. Ha valaki tud még, küldjön képet, és lesz második rész is.

10. Ne ücsörögjél, mert csúszik

photo_camera Forrás: Karolynils

A klasszikus ücsörgésellenes megoldásra biztosan mindenki emlékszik: tavaly januárban a Blaha Lujza téren az FKF és a BKK nagytakarítás címén egyszerűen egy kordonnal lezárta a fal melletti területeket, véget vetve a féktelen ücsörgésnek, az önfeledt, az együttélés normáit semmibe vevő hajléktalankodásnak.

9. Isten lépcsőin idődet hiába ne múlasd

16

Két éve az Anyaszentegyház elégelte meg, hogy a Szent István Bazilika lépcsőit nem Istennek tetsző módon használják egyesek; gusztusos kerítés lett az eredmény.

8. Budapest, a kreatív

8

Kifúrod, érted, két vasat bele, soha többet nem ül oda a szemét. Vagy úgy feltöri a seggét, hogy megemlegeti. Kutyaszar ellen sajnos nem véd, csak ember ellen jó (Király utca).

7. Padon fekszik, meghűl, felfázik, kész a baj

18

Na ez az, erről beszélünk. A féktelen ücsörgésnél már csak a senki másra tekintettel nem lévő fekvés a felháborítóbb. A padon fekvés felszámolására született is számtalan megoldás, a középen kettéosztott ülőke mellett az egyik leghatásosabb a feles-háromnegyedes pad, amin 4 éven felül képtelenség végigfeküdni, és négyéves hajléktalan szerencsére még kevés van. Ha majd lesz, eltüntetjük ezt is. Addig itt a megoldás (Városligeti fasor):

02a

6. Luxushajléktalanok ellen luxusvédelem

21

Van pénzed aranymintás bőröndre? Ugye, hogy nincs. Akkor ide eszedbe ne eszedbe ne jusson betelepülni (Andrássy út).

5. Hajléktalan vagy? Hullámplanking!13

Na, ide feküdj le, ha bírsz! Vagy ha mersz. Egyedülálló megoldás a Nagymező utcából. És még esztétikus is! Bónusz: a kőülőkéket is direkt úgy alakították ki, hogy még véletlenül se lehessen leülni rájuk. Nyilván nem ülőkék azok, hanem szobrok.

14

4. Megbízunk benned, feltéve, hogy nem ülsz ide

10

Nem fogják kitalálni, melyik híres magyar cégnek jutott eszébe ez a kreatív, ugyanakkor tetszetős, minden városképi igényt kielégítő ücsörgésellenes megoldás.

9

Hát persze, hogy az OTP-nek! Gratulálunk!

3. Az igazság nevében

17

Annak, akinek esetleg pont a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium egy lyukában jutna eszébe meghúzódni, rossz hírünk van: gusztusos, műszaki értelemben is kikezdhetetlen akadály állja útját minden egyes beugróban (Báthori utca).

2. Vásárolj, aztán tűnés

27

Egy ideig ment a céltalan ácsorgás, lődörgés, semmittevés a Deák téri CBA környékén, amíg aztán meg nem született a megoldás: szép, zöldre festett rács riasztja el azokat, akik az üzlet környékén telepednének le. Tessenek továbbhaladni.

1. Az Oktogon az új London

12

Az OTP megoldása semmi a K&H bankéhoz képest, ami összeállításunk aranyérmese. A korlát csak a kezdet: a ráülést ízléses és célszerű vastüskék teszik ülésre alkalmatlanná (Oktogon).

11

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.