Vettél vonatjegyet, mégis megbüntet a kalauz. Hogy lehet ez?

2014 június 26., csütörtök 10:38
136

Érvényes menetjeggyel utazol a vonaton és mégis megbüntetnek

- írta tegnap olvasónk. Mi történt?

Rendszeresen utazom a MÁV járatain Debrecen-Budapest vonatokozásában. Mint mindenki más én is előnyben részesítem az IC vonatokat. Természetesen interneten keresztül rendelem a vonatjegyet és mobilon keresztül fizetem ki azt. A pdf vonatjegyet nem nyomtatom ki mert elég a telefon vagy a notebook kijelzőjén megmutatni ami egy nagyon szimpatikus dolog a MÁV-tól. Ezzel igazán környezetbaráttá, emberközpontúvá vált a szemeben a cég Egyébként meg kell, hogy említsem nagyon meg vagyok elégedve ezzel a szolgáltatásukkal. Szóval így történt ez a mai napon is azzal a különbséggel, hogy Bajára igyekeztem eljutni. Nem is volt semmi gond addig amíg a Kecskemét-Baja vonalra nem értem. Itt ért a pofára esés...

Mint kiderült, személyvonatokon a digitálisan tárolt vonaljegyeket nem fogadják el.

Beindult a szókarate köztem és a kalauz között. Hiszen érvényes menetjeggyel utazom amit nem tudok papír alapon felmutatni. Hiába van érvényes jegyem, ha nincs papír akkor nem is létezik.

Megkérdeztük a MÁV- ot, mi a helyzet, és mára meg is jött a válasz:

"Az otthon nyomtatott jegyet az utasoknak az ellenőrzéshez papírra kinyomtatva kell bemutatni, de

ha végig pótjegyes, helyjegyes, pót- és helyjegyes vonaton utaznak (pl. InterCity-vonaton), a jegy arra alkalmas készülék (pl. laptop, okostelefon) képernyőjén is bemutatható.

Erről a vásárláskor kapott visszaigazoló e-mailben is tájékoztatja a MÁV-START az utasokat, de az információ a MÁV-START honlapján és az e-Ticket rendszerben is – az otthon nyomtatott jegyről szóló tájékoztatókban – megtalálható.

A vasúttársaság tervezi, hogy az otthon nyomtatott jegy bármelyik belföldi vonaton kinyomtatás nélkül is bemutatható legyen, a technikai feltételek kidolgozása folyamatban van.

A MÁV-START 2008 óta működő internetes jegyvásárlási rendszerében 2011 novemberétől lehet otthoni nyomtatással is vonatjegyet venni. A pótjegyes, helyjegyes, pót- és helyjegyes vonatokon az otthon nyomtatott jegyek elektronikus bemutatása 2012 december óta lehetséges. Az otthon nyomtatott jegyek 2013. július 1-jétől 3 százalékkal olcsóbban vásárolhatók meg. Akik saját maguk nem tudják kinyomtatni a jegyüket, a vásárláskor kapott kóddal az ország hatvanhárom vasútállomásán vehetik át a jegyüket internetes jegykiadó automatából vagy új típusú jegyértékesítő automatából" - írja a MÁV.

Szóval a lényeg: ha olyan vonaton utazol, amire kell helyjegy, elég a neten megvett jegyet a telefonodon bemutatni. Ha nem, ki kell nyomtatni, vagy eleve nyomtatott jegyet venni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt