Így indult el az Egyesült Államok a marihuána teljes legalizálása felé

2014 június 28., szombat 9:49
39
 • Washington és Colorado államban már teljesen legális a marihuána.
 • Másik 23 államban orvosi célra lehet vásárolni.
 • De a szövetségi törvények szerint a fű még mindig veszélyes drog. Az egyik legveszélyesebb.
 • Ez hamarosan megváltozhat.

Ez lehet az amerikai drogpolitika legnagyobb változása az 1970-es évek óta, amikor Nixon elnök háborút hirdetett a kábítószereke ellen.

A DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) hétfőn felkérte at FDA-t (Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóságot), hogy vizsgálják felül a marihuána törvényi besorolását.

A mostani eljárás egyáltalán nem jelenti, hogy szövetségi szinten biztosan legális lesz a fű, de ha az Obama elnök legalizálni akar, akkor biztosan ez az első, és kihagyhatatlan lépés.

Marihuána = Heroin

Amerikában szövetségi szinten nagyon szigorú és bizarr törvények szerint kezelik az egyes kábítószereket. A törvény 5 osztályt ismert, az elsőben a legveszélyesebb, az ötödikben pedig a legkevésbé veszélyes drogokat sorolják. Szempont, hogy a szer mennyi káros az egészségre, milyen súlyos függőséget okoz, és hogy van-e legális, orvosi alkalmazása. A teljesség igénye nélkül az 5 osztály most valahogy így néz ki:

 • 1. osztály

Heroin, LSD, Ecstasy, Marihuána, Peyote

 • 2. osztály

Kokain, metamfetamin, HidromorfonOxikodon

 • 3. osztály

Vicodine, Ketamin, anabolikus szteroidok

 • 4. osztály

Xanax, Valium, Ambien

 • 5. osztály

Alacsony kodein tartalmú köhögés ellenes gyógyszerek

Nem kell ahhoz orvosszakértőnek, vagy a legalizálás élharcosának lenni, hogy erről a lsitáról ránézésre megállapítsa valaki, hogy teljesen irreális. Főleg a marihuána kiemelt helye miatt.

2006-ban nem segített a felülvizsgálat

Nyolc évvel ezelőtt, George Bush elnöksége idején egyszer már felülvizsgálták a fű besorolását, de akkor nem változtattak. Ironikus módon azzal indokolták a döntéshozók, hogy továbbra is a heroinnal tartják egy kategóriában a marihuánát, hogy nem áll rendelkezésre elég tudományos adat a szer hatásáról, vagy hogy azt az orvoslásban fel lehetne használni. Közben az a helyzet, hogy az 1-es kategóriában lévő szerekre olyan szigorú tiltások vonatkoznak, hogy alig lehetséges a hatásukat tudományos, ellenőrzött körülmények között vizsgálni, így a 2006-ban hiányolt adatok elvileg sosem lennének beszerezhetőek.

Ezzel együtt az amerikai Tudományos Akadémia már 1999-ben megjelentetett egy átfogó tanulmányt, ami megállapította, hogy a marihuána

 • nagyon jól használható bizonyos tünetek, például hányinger kezelésére,
 • nem okoz különösebben erős függőséget,
 • fogyasztása nem vezet szükségszerűen más kábítószerek használatához,
 • komoly negatív hatásai pedig csak azzal összefüggésben vannak, hogy ha cigarettába sodorva szívják, és nem pedig megeszik.

1999 illetve 2006 óta a szigorú szövetségi tiltás ellenére még több kutatás zajlott, ahogy az Egyesült Államok egyre több részén lett több-kevésbé legális a fű. A DEA egyébként az elmúlt 40 évben aktívan akadályozta, hogy a tudósok a fű hatásait vizsgálják.

Az amerikaiak nagy többsége támogatja a dekriminalizációt

marihuana1

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 10-ből 7 amerikai támogatná, ha az eddiginél lazább törvények vonatkoznának a marihuánára, de így is nehéz megjósolni, hogy kikerül-e a fű az egyes kategóriából, és ha igen, akkor melyik osztályba sorolják be.

Ha változik a státusza, az mindenképpen azt jelenti, hogy sokkal könnyebb lesz a hatóanyagát és a hatásait kutatni, több állami pénz szerezhető ilyen célra, és valószínűleg ez már középtávon is a legalizálás felé fogja mozdítani a szövetségi kormányt az Egyesült Államokban.

(Vox, HuffPo, Vice)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt