Brazília elveszített egy világbajnoki címet

Egy most megjelent tanulmány szerint Indonézia megelőzte az eddig abszolút világelső Brazíliát erdőirtásban. Ez azért durva, mert Indonéziának csak negyedannyi esőerdője van, mint Brazíliának.

Az erdőirtással párhuzamosan Indonézia a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátók listáján is szépen lépked előre, már a harmadik a világ országai között. Az ipari üvegházgáz-kibocsátás ugyan nem nő jelentősen, de a gyérülő esőerdők a gázok egyre kisebb részét tudják elvezetni, ráadásul Indonéziában a tőzeg és az erdők is nagy mennyiségű széndioxidot és metánt tárolnak, aminek egy része az irtással felszabadul.

A tanulmány műholdképek alapján számolta ki, hogy mekkora erdős területeket irtanak ki évente. A mérés eredménye az indonéz kormányt és az ENSZ szakembereit is meglepte, eddig ugyanis évi 0,4 millió hektárra becsülték az irtást, de kiderült, hogy 0,84 millió hektár a valós szám.

Az indonéz kormány 2011-ben erdőirtási moratóriumot is hirdetett, de azóta nemhogy csökkent, de nőtt a kipusztított erdőterület. Az ország gazdasági megfontolásból cselekszik, a kiirtott erdők helyére olajpálmákat ültetnek, az ebből készült termékeket ugyanis jó áron el tudják adni az amerikai és európai élelmiszergyáraknak. (Mashable)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.