Ukrajna az oroszoktól követeli vissza a harci delfinjeit

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Krím félsziget márciusi elfoglalása közben az orosz hadsereg egyszerűen ellopta az ukránok harcidelfin-alakulatát. Összesen tíz darab delfinről van szó, annyit lehet tudni róluk, hogy ki lettek képezve hajók védelmére, és állítólag arra is, hogy fejükre erősített késeket és pisztolyokat használjanak. A szevasztopoli ócenáriumban éltek, innen emelték el őket az oroszok.

Ukrajna hivatalos kérelmet nyújtott be, hogy visszakapja az állatokat, mivel szemben az emberi katonákkal, a delfineknek nem volt meg a lehetőségük, hogy aközött válasszanak, hogy átállnak az oroszokhoz vagy pedig Ukrajna szárazföldi területeire költöznek át.

Egy amerikai harcászati delfin (BRIEN AHO / US NAVY / AFP)

A jelek szerint viszont az oroszoknak eszük ágába sincs visszaadni a delfineket. Inkább komoly terveik vannak velük. Egy orosz forrás korábban a RIA Novosti nevű lapnak azt mondta, hogy a kormány nagyon komolyan számol az új delfinkommandóval, és a mérnökeik olyan új technológiákon dolgoznak, amivel még hatékonyabban lehetne felhasználni a delfinek képességeit. Például, hogy a delfinek szonárészleléseit hogyan lehetne monitoron is megjeleníteni, ezzel kémkedve a víz alatt. Sőt, még be is szóltak az ukránoknak, mondván hogy a delfinek képzettségén látszik, mennyire nem volt pénze az ukrán haditengerészetnek erre a programra.

Jelenleg csak az Egyesült Államoknak és Oroszországnak van delfinalakulata. Korábban Iránnak is volt két harci delfinje, de azokról az állatokról régóta nem hallani semmit. (WIRE, címlapkép: US Navy, Getty Images)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.