Ha a Heti Válasznak lenne homoszexuális munkatársa,

életmód
2014 július 10., 08:26
comments 104

Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz melegügyi szakértője készített interjút a homoszexualitását nyíltan vállaló Kulka Jánossal. A kérdésekből szemléztünk:

  • Tavaly elégedetten nyugtázta, hogy sehol egy bőrtanga - korábban ugyanis ezért nem ment el a menetre. Meg is kapta a magáét a Magyar Narancstól, mondván, miért akar megfelelni a társadalom elvárásainak.
  • Azért tavaly is volt férfisztriptíz, amitől még Bajnai Gordon is majdnem dobott egy hátast.
  • Térjünk vissza a Pride-hoz. El tudja fogadni, hogy sokaknak nem a melegekkel van bajuk, hanem az ordenáré módon felmutatott szexualitással, legyen az szivárványmenet vagy Love és egyéb parádé?
  • A menetre állítólag azért van szükség, mert a többség úton-útfélen megalázza a homoszexuálisokat. Biztos ez? Ha például egy mikrofonnal kimennék a Kossuth térre, és ön a melegségéről vallana, én meg teli szájjal buziznék, vajon melyikünket fütyülnék ki inkább? Szerintem engem.
  • Tudja egyébként, hogy évente hány homoszexuális pár lép bejegyzett élettársi kapcsolatra Magyarországon?
  • Néhány tucat.
  • Mégis furcsa, hogy a melegaktivisták olyan jogért küzdenek, amelyre nincs tömegigény.
  • Biztos, hogy mindenhol meleggyűlölet terem? Csak hogy saját környezetünkkel példálozzak: ha a Heti Válasznak lenne homoszexuális munkatársa...
  • ...nemhogy nem buziznánk le, de vigyáznánk rá, mint a hímes tojásra.
  • Mégis, hol tapasztalt homofóbiát?
  • A keresztény egyházak ugyanakkor különbséget tesznek a hajlam, az ember és a tett között. Előbbit nem tekintik bűnnek, a személyt tiszteletben részesítik, a cselekedetet viszont elítélik.
  • Ezzel, empatikus emberként, bizonyára sok hívő ember is egyetért. De keresztényként - pláne a librálisok által ájulásig tisztelt Hit Gyülekezete tagjaként - vagy ortodox zsidőként nem teheti meg, hogy helyeselje. Ön hogy oldalaná fel ezt a skizofréniát?
  • Úgy sejtem: ha kizárólag az ön, igen rokonszenves hozzáállása alapján kellene ítélni a melegekről, talán Kerényi Imre és Semjén Zsolt sem köszörülné nyelvét a homoszexuálisokon...

Kulka egyébként megpróbálta elmagyarázni Szőnyi Szilárdnak, hogy Kerényi elhiresült kirohanása nem egyszerűen a dekadencia ellen szól, hanem alpári homofóbia, hogy Semjén Zsolt szerinte igenis homofób, hogy ő például senkire nem akarja ráerőltetni a nemi identitását. És nem érti, miért bírálják a homoszexualitást, amiről nem tehet az ember. Meg azt is, hogy úgy létezni, hogy el kell tagadnod a vágyaidat, és hazugásra vagy kényszerítve, szenvedve a folyamatos lelkiismeret furdalástól, nem emberhez méltó. És szerinte a kereszténységbe nem fér vele a gyűlölködés, a kirekesztés, az igazi keresztény ugyanis megengedő. Ja, és szerinte a Heti Válasznak is biztosan van homoszexuális munkatársa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.