Most, hogy lehet, Katalóniában is betiltanák a burkát

2014 július 12., szombat 10:40
AFP PHOTO/AREF KARIMI

Az európai emberi jogi bíróság július 1-i ítélete alapján nem korlátozza az emberi jogokat az, ha egy kormány megtiltja a burka viselését. A francia burkatilalom ügyében hozott döntés után a katalán kormány már be is jelentette, hogy ők is hasonló tilalmat hozhatnak még a nyáron.

Katalóniában először 2013-ban akarták betiltani a burkát - illetve minden, az arcot eltakaró sisak és maszk viselését közterületeken.

A muzulmán hívők azért támadták a törvényt, mert szerintük az nemi, vallási és etnikai alapon is megkülönbözteti őket. Az európai bíróság szerint viszont az együttélés szabályai alapján igenis megtiltható, hogy közterületen bárki eltakarja az arcát.

A katalán kormány mellett Ausztria, Norvégia és Dánia is fontolgatja, hogy a franciához hasonló szabályozást vezessen be. Az osztrák Szabadságpárt például konkrétan az egész testet borító burka és a csak az arcot takaró hijab betiltása mellett érvel. Szerintük még ez a konkrét tiltás sem sértené a vallásszabadságot, mert az arc eltakarása nem vallási előírás, hanem "bizonyos konzervatív iszlám körök" elvárása, mely körök másodrendű polgárként kezelik a nőket. (Via The Daily Mail)