Alig másfél hónapja van új kormány, de máris megszorít

politika
2014 július 17., 06:15
comments 119

Az államháztartási hiány megugrása miatt 110 milliárd forintos belső zárolást hajt végre az állam, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A cél az, hogy így mindenképpen tartani tudják a 2014-re tervezett, 2,9 százalékos hiányt.

A kormányzati kiadásokból elrendelt 110 milliárd forintos zárolásból a minisztériumokra 39,5 milliárd forint kötelezettség vonatkozik, számottevően csökken a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka, és az intézkedés jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, továbbá vonatkozik az elkülönített állami pénzalapokra és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásokra.

Varga mindezt a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács konferenciáján jelentett be, ahol rról beszélt, hogy

jók a növekedés alapjai.

És hogy a megszorításokra azért van szükség, mert a magyar gazdaság egyszerűen túl jól teljesít. Varga egyébként legutóbb alig két és fél hónapja jelentette be, hogy nem lesz megszorítás-

"A kedvező gazdasági adatoknak államháztartási szempontból vannak kedvezőtlen hatásai is. A vártnál alacsonyabb infláció például negatívan érinti a költségvetést, mivel a jövedéki adó, valamint az áfa-bevételeknél elmaradást okozott."

Az NGM közleménye szerint

"sem a családokat, sem a lakosságot, sem a vállalkozókat, sem az önkormányzatokat nem érintik az intézkedések."

A "megszorítás" kifejezést továbbra is kényesen kerüli az államapparátus.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.