Kudarcba fulladt a szerda éjszakai EU-csúcs

Szerdán Brüsszelben találkoztak az EU tagállamainak állam- és kormányfői, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök keddi megválasztása után az EU többi vezető tisztségviselőjéről is döntsenek. Utódot kéne választani Carrie Ashton külügyi főképviselőnek, a decemberben távozó Herman van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének, és meg kéne választani az eurocsoport állandó elnökét is.

"A találkozó rövidebb volt, mint arra egyesek számítottak. A vége nem szerencsés, de semmi esetre sem drámai" - mondta a történtekről Rompuy, ami magyarul azt jelenti, hogy annyira nem értettek egyet egymással a vezetők, hogy értelme se lett volna hosszasan tárgyalni.

A külügyi főképviselő posztjára a szociáldemokrata állam-, illetve kormányfők abban látszottak megegyezni, hogy Federica Mogherini olasz külügyminiszter jelölését támogatják, ám ő egyes keleti tagállamok szerint túl barátságos Moszkvával, és nem is elég tapasztalt diplomata. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.