Elveszik az összes támogatást a nagy szántóföldektől

mezőgazdaság
2014 július 21., 13:37
comments 87
  • Eldőlt, hogyan alakítja át a kormány a következő hét évben az agrártámogatási rendszert.
  • A nagybirtokok elvesztik az automatikus támogatásokat, ahogy erről már a múlt héten is szó volt, és ami miatt a Magyar Nemzet is élesen támadta a kormányt.
  • Ugyanakkor a múlt heti tervekhez képest enyhült a szigor: az állattartók egy új támogatási rendszerrel vígasztalódhatnak.

Eddig minden megművelt föld után egyformán járt az EU-tól érkező pénz a terület nagysága alapján. Minél nagyobb birtokon gazdálkodott valaki, annál több pénzt kapott.

Ez mostantól megváltozik:

  • 1037 hektárig mindenki annyit kap ezentúl is mint eddig.
  • 1037 – 1200 hektár közötti birtokon gazdálkodók támogatása 5 százalékkal csökken.
  • 1200 feletti birtokon gazdálkodók támogatása 100 százalékkal csökken.

Magyarországon 525 olyan gazdálkodó van, aki 1200 hektár feletti területen gazdálkodik. Tavaly december óta ennél nagyobb új birtok már nem jöhet létre, azonban a régebben szerzett földet nem vették el tulajdonosaiktól. Mostantól viszont nehezebb helyzetbe kerültek, hiszen elestek a támogatásoktól. Azért 1037 hektár a határ, mert innentől enged az EU vágni a támogatásokból (150 ezer euró feletti támogatásból lehet vágni, minimum 5 százalékot az új szabályozás szerint).

Az intézkedés melletti fontos érv:

a támogatások ne a nagyüzemeket, oligarchákat, zöldbárókat segítsék.

Az intézkedés elleni fontos érv:

a hazai állattartást tenné tönkre a támogatások elvonása, hiszen a hazai sertésállománynak 74, a marhának 82 és a baromfinak 60 százalékát 1200 hektár feletti birtokon tenyésztik.

Erre a kormány megoldása:

Hét évre nemzeti keretből (vagyis nem EU-s pénzből) 212 milliárd forintot különítenek el, amivel elsősorban az állattenyésztőket támogatják majd.

Ez a kompenzáció nem világos, hogy mennyire lesz automatikus, illetve mekkora része lesz pályázati pénz. Lázár János az új rendszer bevezetéséről szóló sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem azt nézik majd, hogy ki a tulajdonos, hanem hogy mit termel. Az új támogatásból kaphatnak a zöldség-, gyümölcs- és vetőmagtermelők is. Vagyis azok kaphatnak pénzt, akik sok embert foglalkoztatnak, mert az állattartás mellett ezek a sok munkaerőt igénylő termelési formák.

Akik viszont nagy szántókat művelnek, azok elesnek minden támogatástól.

A bejelentéskor a Népszabadság újságírója megkérdezte Lázárt, hogy két ismert nagybirtokosnak, Simicska Lajosnak és Csányi Sándornak mennyire fog fájni ez az intézkedés. Lázár azt mondta, hogy a kormány nem vizsgálta az említettek érdekeit:

„Engem egyik érdeke sem érdekel, nem ők küldtek a parlamentbe. Azok fognak jól járni, akik állatot tartanak, sok embert foglalkoztatnak.”

Az 1200 hektár feletti 525 birtoknak eddig évi 20 milliárd forint automatikus támogatás járt. Ezt az összeget az állattartók között osztják majd szét, és majd ehhez jön még hozzá a költségvetési pénzből megnyíló új keret, ami 2015-ben 33-35 milliárd forint lesz, 2020-ig pedig összesen 212 milliárd.

Azokban a gazdaságokban, amelyek most teljesen elesnek a támogatástól, a kormány szerint összesen hatezer ember dolgozik. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint nem fogják elveszteni az állásukat, maradt elég extraprofit e nagy gazdaságokban, hogy kibírják az EU-s pénzek nélkül is.

A célzott támogatásokat ezentúl a Miniszterelnökség osztja el, vagyis az állattartók kompenzációja esetén elvben lesz lehetőség politikai mérlegelésre, hogy ki kapjon. Az 1200 hektár alattiak területalapú, vagyis automatikus támogatásának kifizetése marad a vidékfejlesztési minisztériumnál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.