Emberek, rossz hírem van: elképzelhető, hogy a Voyager 1 még mindig a naprendszerben van

TUDOMÁNY
2014 július 24., 11:15
comments 41

2013 szeptemberében hivatalosan is megünnepelték a világ csillagászai, hogy a Voyager űrszonda elhagyta a naprendszert. Amit szerintük már 2012-ben elhagyott, de egy éven át erősítették meg a hírt.

De megerősítették. Legalábbis eddig azt hittük.

Most viszont nem kisebb nagyság, mint a Voyager-küldetéseken 1972 óta dolgozó George Gloeckler professzor állítja, hogy mégsem.

Azt, hogy a Voyager elhagyta a naprendszert, arra alapozták, hogy mérőműszerei

  • sokkal kevesebb naprészecskét;
  • viszont sokkal több kozmikus sugárzást

fogtak be.

Gloeckler szerint viszont a szonda egy dolgott nem jelzett:

a Nap mágneses erőterének átfordulását.

Pedig szerinte ezt jeleznie kellett volna. Gloeckler most kidolgozott egy új módszert, amivel állítása szerint kideríthető, hogy elhagyta-e a naprendszert a szonda:

a következő két évben figyelik majd a mágneses erőtérről küldött adatokat, aztán ha 2015 végéig mégsem történik semmi, akkor

a Voyager mégis már rég elhagyta a naprendszert.

(Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.