Mondtam, hogy beleharaphat Oroszországba az EU!

Két napja tanácskoznak Brüsszelben az EU-tagállamok képviselői az Oroszország elleni újabb szankciókról, egészen pontosan ezekről a verziókról. Herman Van Eompuy, az Európai Tanács elnöke - az EU kvázi miniszterelnöke - koraesti sajtótájékoztatóján

alakuló konszenzust

emlegetett, ami már csak azért is fontos volna, hogy kialakuljon, mert a szankciókat elméletileg jövő kedden minden további csúcs nélkül be is jelentenék.

A formálódó terv szerint korlátoznák Oroszország hozzáférését az európai tőkepiacokhoz, emellett pedig betiltanák a fegyverek és kettős - polgári és katonai - felhasználású eszközök exportját, illetve az energetikai iparban használt eszközökét is, kivéve a gázipari eszközöket, mert az európai gázigény harmadát kielégítő orosz gázra azért még szükség volna.

A szankciók korábban kötött szerződésekre nem vonatkoznának, így a fegyverembargó ellenére a franciák csak eladhatják Oroszországnak a Mistral osztályú kétéltű csapatszállító és helikopterhordozó hajójukat.

A hírre, hogy az Európai Unió végre hajlandó lényegi gazdasági szankciókat bevezetni, érzékenyen reagáltak az európai piacok - amiket a kereskedelmi korlátozások érzékenyen is érintenek:

  • a német tőzsde 150 pontot, 1,5 százalékot;
  • a francia 80 pontot, 1,8 százalékot;
  • az Euro Stoxx 45 pontot, 1,4 százalékot esett.

Az is igaz, hogy globálisan is csak a japán index emelkedett ma azok közül, amik számítanak is valamit. (Via WSJReuters)