USA: Itt a bizonyíték, hogy Oroszország területéről lőtték Ukrajnát

Vasárnap reggel műholdképes bizonyítékokkal állt elő az amerikai kormányzat azt tanúsítandó, hogy Oroszországba telepített állásokból is lőtték a Kelet-Ukrajnába, a határhoz közel állomásozó ukrán egységeket.

Oroszország eddig tagadta, hogy területéről is támadnák, támadták Ukrajnát, sőt a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő oroszbarát szeparatisták akcióitól minduntalan elhatárolódtak, mondván a szeparatisták teljesen függetlenül működnek az orosz vezetéstől.

A műholdképeken látszik, hogy orosz területen állomásoznak olyan egységek, amelyekkel rakézázni lehet a határ túloldalát, az is látszik, hogy tüzelnek, illetve a becsapodások nyomait is fel lehet fedezni.

/DNI)
/DNI)
/DNI)

 

Az utolsó, negyedik kép pedig az ameriakiak szerint azt tanúsítja, hogy ezek, vagy ezekhez hasonló egységek átlépték az orosz-ukrán határt, és ukrán területről is támadták a kelet-ukrajnába vezényelt ukrán egységeket.

/DNI)

A harcokban július 17-én lelőttek egy maláj utasszállítógépet (MH17), amelynek mind a 289 utasa életét vesztette. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a balesethez, amit a gyanú szerint orosz szeparatisták egy zsákmányolt föld-levegő rakétarendszerű járművel szedtek le - feltehetően tévedésből.

A BuzzFeed megjegyzi, a héten szerdán egy orosz katona, Vadim Grigorijev az orosz Facebookra, a Vkontaktére olyan posztot írt szerdán, amiben azzal büszkélkedett, hogy lövik az ukránokat. Később a posztot törölték, az orosz állami médiában nyilatkozó Grigorijev pedig azt állította, feltörték a fiókját.

Az MTI vasárnapi híre szerint, az ukrán kormány közölte, az orosz-ukrán határ orosz oldalán az orosz hadsereg színeiben csecsen csapatok sorakoztak fel. (AP/MTI/BuzzFeed)