Ha széleskörű szankciót vezetnének be Oroszország ellen, az érintheti Paks 2-t

A Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítését egyelőre nem befolyásolják az Oroszország ellen tervezett nemzetközi szankciók – mondta Aszódi Attila, az atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az előkészítő fázist nem kell, hogy zavarja, ami most a nemzetközi politikában zajlik, ugyanakkor figyelemmel kell kísérni azt, ami az unió szintjén történik: ha széleskörű szankciót vezetnének be Oroszországgal szemben, az akár érintheti a projektet – mondta a kormánybiztos. „Európa ezer szállal kötődik Oroszországhoz”, így szerinte a szankciókat illetően meg kell találni azt a megoldást, amivel az európai érdekek nem sérülnek súlyosan.

A kormánybiztos reagált Szél Bernadett, az LMP társelnökének vasárnapi közleményére, miszerint az Aszódi Attila által vezetett BME Nukleáris Technikai Intézet több mint egymilliárd forint értében kapott megbízást a Paksi Atomerőműtől és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Azt mondta, hogy az említett összeg az elmúlt 12 év projektjeinek a szerződéses összege, és száz szerződést ölel fel. Amikor megkapta a kormánybiztosi felkérést július 1-jén, lemondott igazgatói posztjáról a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem intézeténél, hogy a jövőben ne merülhessen fel az összeférhetetlenség kérdése.

Az atomerőmű bővítésével kapcsolatos aktuális munkáról elmondta, hogy jelenleg azokon a szerződéseken dolgoznak, amik a műszaki részletkérdéseket fogják tisztázni. Ezt a munkát ebben az évben szeretnék lezárni. Ezzel párhuzamosan folyik a telephelyvizsgálati program, ami a tervek szerint jövőre zárul le. Megindult továbbá a környezetvédelmi vizsgálat is. Ha mindezek elkészülnek, akkor indulhat el az erőmű tényleges tervezése. (MTI)