Így fog kinézni a 100 milliárdos Puskás Stadion

2014 július 31., csütörtök 8:47
238
  • Pont a nemzeti stadiont ne építenék újjá?
  • Ez lesz a legnagyobb és legdrágább beruházás.
  • 90-100 milliárdba kerül majd a 68 ezres új Puskás.
  • Alapvetően focistadionnak készül, de lesz benne egy csomó más minden is. Például rendőrörs. Meg edzőközpontok.

Seszták Miklós még nemzeti fejlesztési miniszter, Csányi Sándor foci és sok más elnök, Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője és Skardelli György vezető tervező. Ők mutatták be a Puskás Ferenc Stadion helyén, és részben annak falait felhasználó új Puskás Stadion látványterveit.

Így már egy kicsit világosabb, hogy mit jelent a korábban hangoztatott stadion a stadionban koncepció. Az egykori Népstadion váza megmarad, de ami a szurkolók számára fontos, eltűnik a pálya körüli futópálya és meredekebbek lesznek a lelátók. Így jobban láthatjuk majd a gyepek az arany lábakat.

De nemcsak a focit szolgálja majd ki, lesz benne szálloda, konferenciaközpont, irodák, sportmúzeum, diagnosztikai labor, üzletek, éttermek, mélygarázs, mindenféle edzőközpontok.  Még saját rendőrörs is. A tetején körben pedig panoráma futópálya. Koncerteken akár 80 ezer néző is elfér majd benne. Már ha van olyan koncert, amire elmennénk nyolcvanezren Budapesten. 

A foci iránt kevésbé rajongók adófizetőknek, és a foci iránt rajongó adófizetőknek sem mellékes adat:

az új stadion ára 90-100 milliárd forint.

Lassabban épül majd, mint ahogyan az ilyen nagy arénák épülnek, jövőre kezdenek neki, 2018-ra ígérik készre. A 2020-es Európa-bajnokságra már pályázunk vele, ez lesz az első olyan torna, aminek több házigazdája lesz. Idén szeptemberben lesz döntés a helyszínekről, mi a látványtervekkel pályázunk. Az Európa-bajnokságig pedig egy Európa-liga vagy Bajnokok Ligája-döntőt rendzenének benne.

A stadion amúgy láthatóan egy nagyobb koncepció része. Itt alakul a Nemzeti Olimpiai Központ, aminek a 38 hektáros területén lesznek a tornászok, vívók, asztaliteniszezők, öttusázók, dzsúdósok, birkózók, úszók, vízilabdázók és atléták létesítményei. Az utóbbinak még építenek egy új helyszínt, megújul a kerékpáros velodrom és fejlesztik a Gerevich Aladár Sportcsarnokot is. És mivel a 2021-es úszó világbajnokság is Budapesten lesz, és arra is épül egy új uszoda a Dagálynál, lassan minden készen áll egy olimpiai pályázatra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt